Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

Postat de Valclaudia in Mancaruri de post
30 Noi 2014 | 5702 vizualizari
Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 500 ml apa minerala la temperatura camerei
  • 100 ml ulei
  • 50 g margarina topita
  • coaja de la 1 lamaie
  • 1 cubulet de drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 lingura pudra cacao
  • 2 sticlute esenta de rom
  • pentru sosul maro: 50 gr. margarina, 2 lingurite de cacao,100 gr. zahar pudra,2 linguri nuca macinata sau nuca de cocos
  • 200 gr. curmale deshidratate fara samburi
  • 100 gr. stafide Sultana

Mod de preparare

Punem drojdia cu un praf de sare si 1 lingurita de zahar intr-un castron. Amestecam pana devine lichida.

Adaugam apa minerala la temperatura camerei, zaharul, coaja de lamaie rasa,zaharul vanilat si uleiul.

Punem rand pe rand faina proaspat cernuta, amestecam pana obtinem un aluat elastic.

Din cand in cand adaugam putina margarina topita,pana nu se mai lipeste aluatul de maini.

Adaugam pudra de cacao, amestecam cu grija sa nu se uniformizeze culoarea aluatului, daca dorim sa obtinem un aspect marmorat. Daca dimpotriva, doriti sa obtineti o culoare uniforma, framantati aluatul pana obtineti o culoare uniforma.

Lasam aluatul acoperit, in loc ferit de curenti pana isi dubleaza volumul (1 ora l-am lasat eu)

Intr-un bol separat punem stafidele si curmalele la hidratat in doua sticlute esenta de rom.

Sosul maro il preparam astfel: punem intr-o craticioara margarina la topit cu zaharul pudra, nuca macinata (sau nuca de cocos) si pudra de cacao. Amestcam pana se omogenizeaza bine ingredientele.

Dupa ce aluatul a dospit il impartim in  doua parti egale.

Ungem doua tavi de cozonac cu ulei,le tapetam usor cu faina.

Intindem pe masa de lucru infainata cele doua parti de aluat / de grosimea unui deget.

Ungem cu o pensula din silicon suprafata aluatului cu sos maro, apoi asezam din loc in loc stafide si curmale hidratate in esenta de rom.

Rulam strans cozonacii,ii asezam in tavile unse.

Acoperim cozonacii si ii mai lasam la dospit inca 20-30 minute.

Preincalzim cuptorul la 175 grade.

Dam cozonacii la cuptor pentru 45-50 minute pana se rumenesc frumos.

Primele 30 minute nu deschidem cuptorul. Dupa treizeci de minte intoacem tavile sa se coaca uniform cozonacii.

Dupa ce s-au copt ii scoatem din forme si ii lasam acoperiti cu un prosop curat de bucatarie pana se racesc complet, apoi taiem felii si servim.

Pofta buna!

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac de post cu stafide,curmale si cacao" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Spaghete fara gluten cu legume

Postat de timea

Spaghete fara gluten cu legume

Pastele le punem la fiert conform instructiunilor de pe ambalaj iar dupa ce s-au fiert le strecuram si le trecem pe sub un jet de apa rece. Intr-un wok incins in care am pus putin ulei de...

Citeste continuarea

Tocana cu bureti vineciori la tuci

Postat de Constelatialeu

Tocana cu bureti vineciori la tuci

Mai intai spalam si curatam bine buretii de impuritati, apoi ii taiem bucati mai mari. Curatam ceapa verde o spalam si o taiem marunt. Punem tuciul pe foc cu uleiul si lasam sa se incinga,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.11.2014, 21:35
Ce delicii gatesti
la 30.11.2014, 21:37
la 30.11.2014, 21:39
la 30.11.2014, 21:52
la 30.11.2014, 21:53
ce bine arata

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking