Cozonac dospit la rece

Postat de katty in Dulciuri
3 Feb 2017 | 16198 vizualizari
Cozonac dospit la rece

Reteta mea preferata  de cozonac este in principiu aceeasi, cu mici variatiuni in functie de ce ingrediente am prin casa (aici ma refer la umpluturi). Este de fapt reteta mamei, care mie imi place foarte mult, cu aluat oparit. Am mai incercat si alte retete, dar m-am intors la aceasta.  Cu totii stim povestea cu cozonacul care trebuie framantat la cald, cu ingrediente aduse la temperatura camerei cu ceva vreme inainte, cu o camera incalzita de mai, mai sa lesini, fara curenti de aer si asa mai departe. Si uite asa intr-o zi, cand nu aveam timp de toate cele, m-am gandit sa experimentez reteta cozonacului dospit la rece si vreau sa spun ca m-am declarat foarte multumita de rezultat si am ramas cu aceasta metoda. Apoi am vazut ca nu eram singura, caci si altii au incercat si s-au declarat multumiti. Cand vreau sa fac cozonac, il inmoi de seara, il lasa la frigider pana dimineata, apoi continui treaba. Pe langa faptul ca reduc mult timpul cu statul pe langa el, mi se pare ca are un gust mult mai bun. Am folosit umpluturi diferite la fiecare dintre ei, insa poze nu am decat  de la cel cu cacao, nuci si merisoare, caci restul au plecat putin la munte, impreuna cu fiul meu ;)  

Ingrediente

  • 1,5 kg faina
  • 500 gr zahar+ptr presarat deasupra
  • 750 ml lapte
  • 70-80 gr drojdie proaspata
  • 8 oua
  • 1 1/2 sare
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingura rom
  • 2-3 linguri ulei
  • 300 gr unt
  • umplutura:
  • nuca, stafide, merisoare sau orice doriti
  • 1 galbenus+2 linguri lapte ptr uns

Mod de preparare

Cernem faina intr-un vas mare. Intr-un castron, punem 2-3 linguri de faina.

Fierbem 150 ml lapte in clocot si al adaugam peste faina, amestecand bine sa nu se faca cocoloase. Lasam faina oparita sa se racoreasca (sa fie doar calduta) si adaugam drojdia sfaramata si 1 lingurita zahar si amestecam bine sa nu ramana  bucati de drojdie. Lasam amestecul sa creasca.

Separam galbenusurile si le frecam cu sarea, 1-2 linguri de zahar, uleiul, romul, coaja de lamaie si portocala si 100 gr unt topit (nu fierbinte).

Restul de zahar il punem  cu laptele ramas, intr-o craticioara si amestecam pana zaharul se topeste si laptele este caldut.

Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam drojdia crescuta, galbenusurile si restul de lapte caldut. Amestecam cu paletele de la mixer (daca aveti timp puteti sa framantati cu mana), pana compozitia se desprinde de pe peretii vasului.

Topim restul de unt (caldut) si incepem sa framantam cu mana pana se incorporeaza tot untul. Acoperim vasul cu o folie de plastic si il lasam la frigider pana  dimineata.

Scoatem vasul de la frigider, il descoperim si il lasam la cald sa mai creasca 1/2 de ora, pana aluatul ajunge la temperatura camerei (sa nu mai fie rece).

Din acest moment, procedam ca la orice cozonac. Impartim aluatul in 3-4 parti egale( eu l-am impartit in 4).

Intindem foaia de aluat sub forma de dreptunghi si punem umplutura.

Eu i-am umplut  pe fiecare cu altceva, unul cu stafide, unul cu cacao, nuci si merisoare, unul cu nuci macinate amestecate cu cacao , zahar si un  albus si unul cu finetti.

Rulam aluatul si il asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Lasam cozonacul sa mai creasca 1/2 de ora, il ungem cu galbenus amestecat cu lapte, presaram zahar si il dam la cuptorul preincalzit pana se rumeneaste frumos (aproximativ 50 de minute). Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac dospit la rece" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Retete similare

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Postat de Pungasa_Rogue

Desert cozonaci cu aluat dospit la rece, umpluti cu ciocolata si rahat

Se cern 500 g faina intr-un castron mare. Drojdia se faramiteaza si se amesteca cu circa jumatate din laptele cald pana cand se dizolva. Se toarna peste faina. Se adauga ouale, sarea (se pune...

Citeste continuarea

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Postat de sufletista

Desert cozonac cu nuci si cacao, dospit la rece

Cernem faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam drojdia, o lingurita zahar, adaugam putin lapte caldut, amestecam cu putina faina, acoperim si lasam cca 6 min cat activeaza drojdia....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.02.2017, 09:52
Ce pofta mi-ai facut!
la 03.02.2017, 10:07
la 03.02.2017, 10:21
O bunatate de cozonac. Nu știam de cozonac doar aluatul de pizza mi-a zis o prietena care lucrează în Danemarca ca secretul la pizza este sa îl ții în frigider la dospit pana a doua zi.Inca nu am încercat dar vreau să-l fac.🤗
la 03.02.2017, 10:43
O bunatate!
la 03.02.2017, 10:43
Si aluatul de pizza si painea si cozonacul dospite peste noapte la rece sunt mult mai bune!Si nu o spun doar eu, ci si cei care au gustat din cozonac , fara sa stie ce i-am facut!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking