Cozonac pufos

Postat de bucatarimcudiana in Dulciuri
16 Mar 2011 | 7354 vizualizari
Cozonac pufos

reteta o am de la bunica Dumnezeu sa o ierte pentru ca nu mai este printre noi, cand eram mai mititica o ajutam la framantat , ii tineam de lighean si ii turnam ingredientele necesare. MULTUMESC MULT BUNICA

Ingrediente

  • pt. aluat:
  • 1 kg.faina alba de calitate
  • 200 gr. zahat tos
  • 500 ml.lapte caldut
  • 50 gr.drojdie
  • 1 lgt.sare razatura de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 oua
  • 150 ml.ulei de floarea soarelui
  •  pt.umplutura:
  • 400 gr.nuca macinata
  • 5 lg. zahar tos
  • esenta rom  
  • pt.uns:
  • 1 ou
  • 1 lg. lapte zahar tos

Mod de preparare

eu in primul rand ma ocup de maia, adica drojdia  o omogenizez cu o lg de zahar, cu 100 ml. lapte caldut si cu 2 lg de faina pe care o las la crescut intr-un loc caldut.

intre timp bat oualele cu restul de zahar, laptele caldut , zaharul vanilat, razatura de lamaie si sarea, asta ar fi shodoul

faina cernuta intr-un lighean {castron mai incapator}ii fac o gropita la mijloc in care pun maiaua, amestec putin cu mana dupa care adaug shodoul {amestecul de lapte cu ou si zahar}framant bine aluatul cam 15 min.daca mai este necesar adaug apa calduta sau faina in functie de consistenta aluatului.

consistenta buna  este atunci cand prind aluatul cu o mana si ridic  cam la 10-15 cm. sa nu se rupa {atunci este tare} , dar nici sa curga {atunci este moale}.

cand consistenta este buna adaug uleiul treptat nu tot odata.

aluatul este gata,il acopar cu un prosop curat , il las la crescut  la loc cald, ferit de curentii de aer rece pana isi dubleaza volumul.

pana creste aluatul eu ung formele de cozonac cu ulei, pregatesc umplutura, adica nuca macinata o amestec cu zaharul si esenta de rom.

aluatul crescut il impart in 4 parti egale, pe care le intind cu mana sau sucitorul sub forma unui dreptungi cam cat o coala A4 pe care pun umplutura de nuca si rulez dinspre latura mai mare, impletesc cate 2 suluri si le pun in tavi la crescut pentru inca 30 min.

dupa ce au crescut le bag la cuptorul preincalzit la foc moderat pentru 40 min , coacerea variaza la fiecare tip de cuptor eu am pe gaz.

dupa ce s-au rumenit frumos fac testul cu scobitoarea pentru a fi sigura ca este copt cozonacul, scot formele din cuptor si asa fierbinti ung cu amestecul de ou cu lapte si presar zahar tos deasupra

las sa se raceasca putin dupa care scot cozonacul din forma, daca imi este pofta tare si nu astept sa se raceasca bine rup din cozonac si mananc, niciodata nu il tai cu cutitul cat este cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Postat de Caty

Reteta de cozonac pufos cu aluat oparit

Iata cum se prepara Reteta de cozonac pufos cu aluat oparitCernem faina de 2 ori.  Separam albusurile de galbenusuri. 10 galbenusuri le frecam cu 2 lingurite de sare. Luam 2...

Citeste continuarea

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Postat de eumimi

Desert cozonac pufos cu nuca si rahat

Punem faina intr-un bol incapator si ii facem o adancitura in mijloc in care vom pune maiaua. Facem maiaua din 6 linguri de lapte caldut, 1 lingura de zahar si drojdia, amestecam bine pana...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.03.2011, 18:55
bine ai venit printre bucatarasi!frumosi cozonaci
la 16.03.2011, 18:59
Frumosi si deliciosi!
la 16.03.2011, 19:15
Bine ai venit...ce frumos au crescut
la 16.03.2011, 20:05
bun venit ....mmm...ii simt mirosul pana aici
la 16.03.2011, 20:10
bunnni ce-as papa cu lapte rece

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking