Ingrediente
- 2 kg făină
- 600 g zahăr
- 6 ouă
- 300 ml ulei
- 4 cubulețe drojdie ( a câte 25 g)
- 1 l lapte
- 2 lingurițe de de sare
- zahăr vanilat
- coajă rasă de lămâie
- esența de rom, vanilie
Mod de preparare
Laptele și zahărul l-am pus la încălzit.
Între timp într-un vas adânc am pus făina, iar într-o parte drojdia pe care am fărâmițat-o. Am luat laptele de pe foc și am turnat puțin câte puțin peste drojdie , făcând astfel maiaua. Am lăsat 5 minute deoparte. După ce a crescut maiaua am adăugat ouăle, esențele, coaja rasă de lămâie,zahărul vanilat și am amestecat ușor până am cuprins toată făina. Am frământat bine bine. Uleiul trebuie să fie călduț.
Și a început operațiunea bătăiță :D Am turnat puțin câte puțin ulei în palme și am frământat, l-am întors pe o parte și pe alta, am dat cu el de pământ, l-am bătut și tot așa până ce am terminat uleiul. Toată operațiunea durând cam 30 de minute. După aceea am pus cozonacul în forme pe care l-am umplut cu rahat și cacao. L-am mai lăsat încă 35 de minute în forme, după care i-am introdus la cuptor la foc mic.
Când s-au rumenit i-am scos și i-am uns cu gălbenuș. I-am pus la loc în cuptor, iar când au fost gata i-am uns cu sirop format din apă și zahăr. Formele le punem pe o parte...întorcându-le din când în când până ce se va desprinde singur.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos!" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (13)
|