Cozonacul mamei (2)

Postat de diaconta in Dulciuri
26 Dec 2011 | 4716 vizualizari
Cozonacul mamei (2)

Am venit cat de repede am putut cu reteta de cozonaci.Cei facuti de mama mea(am facut si eu dar nu mi-au iesit ca si ai ei,n-aveau cum).O fi având ea vreun ingredient secret,căci cu siguranta sunt cei mai buni.Va dorim Sarbatori frumoase în continuare si un an mult mai bun ca cel care tocmai se încheie.

Ingrediente

  • 1 kg faina alba
  • 4 oua
  • 100 gr zahar
  • 40 gr unt
  • 30 gr drojdie
  • Lapte
  • Ulei
  • Un praf de sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamaie
  • Praf de portocala
  • Umplutura:
  • 400 gr nuca macinata
  • 2 linguri zahar
  • Lapte caldut
  • Un ou pentru uns deasupra

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar, o lingura de faina si putin lapte caldut. Se lasa pana cand amestecul creste. Se separa ouale. Galbenusurile se mixeaza cu zaharul si vanilia. Albusurile se bat spuma si se pun peste galbenusuri.

Faina se amesteca cu putina sare, se pune in vasul in care urmeaza sa framantam cozonacul. Se face o adancitura la mijloc si punem amestecul de oua, drojdia, untul topit si racit, coaja de lamaie si praful de portocala. Amestecam si framantam cu lapte caldut (nu fierbinte). Aluatul va trebui sa aiba o consistenta potrivita, nici moale, nici foarte vârtos. Cred ca asta se învata in timp. Se framanta foarte foarte mult, ne mai ungem mana cu putin ulei la framantat. Acoperim vasul cu un prosop si punem la dospit intr-un loc caldut si fara curenti de aer. Lasam pana cand isi dubleaza volumul.

Nuca macinata o amestecam cu putin zahar si inmuiem amestecul cu putin lapte. Eventual putem sa punem si putin rom.

Dupa ce aluatul a dospit, intindem cate o foaie si punem umplutura. Apoi rulam. Impletim cate doua rulouri si le punem in forma de cozonac. Mai lasam sa creasca zi in tava. Apoi ungem deasupra cu ou si îi punem in cuptorul preincalzit. Lasam aproximativ 60 de minute.Timpul este relativ, in functie de cuptor.

Au iesit doi cozonaci mai mari si unul mai mititel.

Sărbători frumoase!!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul mamei (2)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (53)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert poale-n brau

Postat de gurita_ta2005

Desert poale-n brau

In bolul unui robot de bucatarie se pune faina,galbenusuriile si untul taiat cubulete la temperatura camerei,zaharul si drojdia,sarea si coaja de portocala si se mixeaza aluatul la viteza...

Citeste continuarea

Desert strudel de mere

Postat de Ina

Desert strudel de mere

Lasam aluatul la temperatura camerei,sa se decongeleze.  Curatam merele de coaja, indepartam cotorul si le dam pe razatoarea mare. Stropim merele rase cu zeama de lamaie, adaugam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.12.2011, 16:04
buni si ai tai nu numai ai mamei
la 26.12.2011, 16:21
Ce fain ti-a iesit!
la 26.12.2011, 16:22
superb !!!
la 26.12.2011, 17:06
Splendid! Cozonacul mamei e cel mai minunat! Sarbatori cu bucurie scumpa Dia si mamei tale iubite tot binele din lume!
la 26.12.2011, 17:11

Vezi toate comentariile (53)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking