Croissante

Postat de diaconta in Dulciuri
5 Feb 2012 | 7391 vizualizari
Croissante

Am avut azi un mic dejun delicios,un prânz consistent dar încântator,asa ca a venit si rândul desertului.Un desert franţuzit,sofisticat,cu o reteta laborioasa,care necesita aproape o zi întreaga pentru pregatire,dar cu siguranta merita efortul.Este prima data cand încerc reteta de croissante,desi am mai facut haiose,modul de preparare seamana destul de mult.Am avut ceva emotii,estetic nu au iesit chiar cum ma asteptam ,sau cum mi-as fi dorit,dar la gust au fost minunate.Pufoase la interior,cu o crusta usor crocanta,gustul discret al untului simtindu-se la fiecare îmbucatura.Atat de bune încat te duc cu gândul în inima Parisului,într-o boulangerie pe malul Senei.

Ingrediente

  Pentru coca:

  • 550 gr faina de preferat de tip 000
  • 7 gr drojdie uscata
  • 40 gr zahar
  • 250 ml lapte
  • 3 linguri unt topit
  • O lingurita si jumatate sare

Pentru împachetat:

  • 200 gr unt
  • 3 linguri faina

Pentru uns:

  • Un ou
  • 2 linguri lapte

Pentru umplutura:

  • Dulceata de visine

Mod de preparare

Intreaga procedura va dura destul de mult,asa ca trebuie sa va inarmati cu multa  rabdare.Dar cred ca gandul la rezultatul delicios e un motiv destul de bun.

Faina cernuta o amestecam cu sarea si drojdia uscata.Punem si zaharul si cele 3 linguri de unt topit si racit.Adaugam laptele rece si framantam un aluat.Daca aveti masina de paine,v-ati scos la capitolul asta(eu n-am),asa ca mi-am suflecat manecile si am framantat pana am obtinut un aluat elastic,nelipicios.Lasam la dospit cam o ora,timp in care isi va dubla volumul.Pentru dospit am gasit mai multe variante,fie intr-un loc cald ferit de curenti de aer,fie la frigider.Eu am optat pentru cea la cald.

Cele 200 de grame de unt le amestecam cu 3 linguri de faina si il punem la frigider pana cand dospeste aluatul.

Intr-o ora aluatul si-a dublat volumul,asa ca il intindem frumusel cu facaletul.Intindem o foaie dreptunghiulara destul de subtire.Ungem foaia cu 2/3 din untul pus la frigider,avand grija sa nu ungem si marginile foii.Apoi incepem impachetarea foii care se va face in trei reprize identice.Impartim foaia „ochiometric” in trei.Indoim partea de sus si o aducem pana la jumatatea foii.Apoi indoim partea de jos,suprapunand-o peste cea de sus.

Cred ca va veti da seama mai bine din fotografii care este procedura.

La pasul urmator intoarcem foaia 90 de grade,adica cu partea mai lunga pe verticala ,o intindem putin cu facaletul si repetam impaturirea ca si la etapa anterioara.

Acoperim cu o folie alimentara,nu prea strans deoarece aluatul va creste foarte mult si punem la frigider pentru  o ora.

Dupa ce a trecut o ora,scoatem aluatul si il intindem din nou ca si la etapa anterioara.Ungem cu untul ramas,apoi impaturim la fel.Punem iar la frigider pentru o ora.

Scoatem iarasi aluatul si il mai intindem si impaturim pentru ultima oara.Lasam iarasi la frigider o ora.

In sfarsit scoatem aluatul din frigider si intindem iarasi foaia dreptunghiulara ca si la inceput.Cu ajutorul unui cutit,sau taietor pentru pizza,taiem triunghiuri isoscele,mai mari sau mai mici in functie de preferintele fiecaruia.Eu nu le-am facut foarte mari si am mai umplut niste patratele rasucite.

Daca doriti puteti sa puneti umplutura,apoi le rulati de la baza spre varf.

Daca va inchipuiti ca e gata,nu e chiar asa.Le asezam frumusel in tava pe hartie de copt,cu distanta de cativa cm intre ele si le mai lasam sa creasca timp de o ora.Si aici exista varianta la cald sau la rece.Eu am preferat-o pe cea la cald si de data asta.

Pentru uns batem oul si-l amestecam cu lapte.

Ungem croissantele cu amestecul de ou si lapte,apoi le punem la cuptor la temperatura medie pentru aproximativ 30 de minute.Va trebui insa sa verificati,timpul de coacere este in functie de cuptorul folosit.

Etapa urmatoare este cea mai grea,dupa ce ati muncit toata ziua la prepararea lor,acum va trebui sa rezistati mirosului imbietor ce se imprastie in bucatarie.

Gata….chinul nostru a luat sfarsit.Dupa ce le lasam sa se racoreasca nitel,le scoatem pe un platou,punem repejor o cana de lapte si savuram rasplata binemeritata dupa o zi de munca.

Sincer,a fost cam ca si o zi de munca la birou in luna ianuarie ……Uoooofff

 

Hai sa aveti pofta daca va faceti,ca ale mele sunt aproape amintire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Croissante" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (119)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert croissante duo

Postat de deyutzky

Desert croissante duo

Intr-un bol punem 400 g faina(la final daca mai e nevoie adaugati si restul). In centrul ei facem o adancitura in care adaugam apa calduta, zaharul si drojdia. Amestecam cu o lingura de lemn...

Citeste continuarea

Desert croissante umplute

Postat de mirela0911

Desert croissante umplute

Se incalzeste laptele usor impreuna cu zaharul pana ce acesta se topeste. Se adauga drojdia, se amesteca si se lasa apoi deoparte, la loc caldut. Intr-un bol se cerne faina, se pune sarea apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.02.2012, 21:00
tot respectul meu,nici de la brutarie de aici nu as gasi mai bune si mai frumoase,iau si eu din fiecare la o cafea
la 05.02.2012, 21:01
Si mai vroiai din pizza mea
la 05.02.2012, 21:01
Vin la tineeee...ma primesti?....e mai aproape si mai placut decat la Paris pup Diuta scumpa ai muncit dar a meritat...superbe!!!
la 05.02.2012, 21:02
foarte frumoasa prezentare...meriti tot respectul din partea mea ....
la 05.02.2012, 21:05
la un asa preparat,la o asa descriere,la o asemenea prezentare,ce-ar mai fi de comentat?!EXCEPTIONAL!

Vezi toate comentariile (119)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking