Croissante cu nuca si scortisoara

Postat de gabrielacuisine in Prajituri
3 Apr 2013 | 12934 vizualizari
Croissante cu nuca si scortisoara

Am facut aceste croissante cu gandul la cele pe care le mancam in Romania de la patiseria “Princess” care avea un magazinas chiar la metrou la Crangasi si cu ce mare pofta le mancam dupa o zi obositoare de facultate! nu mai zic ce miros era in metrou cand intram acolo :-)

Ingrediente

  • 300 gr faina
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 125 ml lapte
  • 2 linguri ulei (60 ml)
  • 120 gr unt (pentru framantat)
  • Maia
  • 1 lingurita drojdie uscata (20 gr drojdie proaspata)
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1/4 cana apa calduta
  • Umplutura:
  • 100 gr unt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2-3 lingurite zahar
  • 200 gr nuca
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus de ou
  • 3 linguri lapte

Mod de preparare

Pregatim maiaua:

Intr-o cana punem drojdia cu zaharul si apa calduta si lasam 5 minute pana cand aceasta incepe sa faca clabucei. Daca face clabucei inseamna ca drojdia este activa

Pregatim coca astfel:

Intr-un lighenas amestecam faina cu zaharul, sarea, laptele si uleiul si adaugam drojdia dizolvata.Amestecam bine. La inceput coca se va lipi de maini dar pe masura ce framantam ea va deveni compacta si elastica. In acest moment, o punem intr-un loc ferit de curent si o lasam sa creasca aproximativ o ora.

Dupa ce a crescut, o bagam in frigider cca 30 de min ca sa devina manevrabila

Intre timp pregatim untul pentru framantat (cele 120 de grame care nu le-am pus in aluat).

Taiem untul felii mai groase si il asezam intre 2 hartii de copt. Cu ajutorul unui facalet intindem untul rece pana cand ajunge de dimensiunea cca 20cm/10cm. Atentie: untul trebuie sa fie rece din frigider iar in timpul rularii acesta va ajunge la temperatura camerei, dar nu trebuie sa fie moale.

Scoatem aluatul din frigider si intindem o foaie de marimea 30cm cu 15cm, sau sa fie mai mare decat untul pe care l-am intins.

Punem untul in centrul foii si aducem marginile aluatului din lateral spre centru acoperind untul in totalitate, intai laturile de la dreapta si stanga apoi de sus si jos.

Mai intindem o data aluatul (cu indoiturile deasupra)  dupa care il bagam 30 de minute la frigider.

Scoatem aluatul din frigider si il  impaturim de data aceasta in 3, aducand prima  latura spre centru, apoi ce-a de-a 2a latura tot spre centru, acoperind-o pe prima, formanduse astfel un fel de scrisoare, model mai nou.

Bagam iar aluatul in frigider pentru 30 de minute si repetam procesul de impaturire de inca 2 ori.

Cand am terminat cu impaturitul , intindem o foaie de cca 50 de cm lungime si vreo 30 latime, cat putem noi de mult sa o intindem, dar sa nu fie mai subtire de 5 mm.

Taiem triunghiuri cu cutitul si ungem croissantele cu urmatoarea umplutura: topim la microunde 100 gr unt, mai mult il incalzim decat il topim, apoi amestecam cu 2-3 lingurite zahar si 1 lingurita scortisoara. Separat macinam cca 200 gr nuca pe care o rumenim usor intr-o tigaie teflonata.

Ungem triunghiurile cu amestecul de unt si scortisoara apoi presaram nuca macinata si rulam croaissantele cat de mult putem, tragand in momentul rularii de baza mare a triungiului inspre noi. Astfel se vor forma mai multe straturi.

Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam croissantele cu varful spre interior. daca il lasam deasupra, ele se vor infoia si se vor desface in timpul coacerii!

Amestecam un galbenus de ou cu 3 linguri de lapte si ungem croissantele apoi le bagam in cuptorul incins la 200 ºC  (400ºF) si le coacem cca 15 minute pana se rumenesc frumos.

Nu lasam croissantele nesupravegheate sau facem altceva intre timp sa uitam de ele, pentru ca se coc intr-un timp record si riscam sa le ardem

Si voila, croissantele mele, pe care le-au batut vantul! fara exagerare, dar sunt atat de bune ca se topesc in gura!

Recomand sa faceti din cantitate dubla de faina, eu am facut numai din 300 gr pentru ca nu stiam cum imi vor iesi, dar au iesit numai 12 croissante si merita sa faceti mai multe…

Spor la treaba si nu veti regreta deliciul acesta!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Croissante cu nuca si scortisoara" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mini checuri cu vin fiert si fructe goji

Postat de simona72

Mini checuri cu vin fiert si fructe goji

Pentru inceput, punem vinul la fiert, impreuna cu zaharul si mirodeniile. Lasam sa fiarba pana scade la jumatate. Dupa ce vinul a fiert suficient, scoatem mirodeniile, adaugam fructele goji si...

Citeste continuarea

Desert Brownie cheesecake

Postat de rocsi_1612

Desert Brownie cheesecake

Blatul: Intr-un bol cerneti faina cu cacaua. Adaugati zaharul, praful de copt, sarea, amestecati. Topiti untul, il adaugati peste ingredientele de mai sus. Incorporati ouale si vanilia....

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.04.2013, 18:35
Wow Gabriela! Excelente!
la 03.04.2013, 18:44
la 03.04.2013, 18:52
da' am muncit la ele...))
la 03.04.2013, 18:54
Sunt convinsa
la 03.04.2013, 18:55
Miha,iar tre' sa lesinam
Io zic sa ramanem mai bine lesinate ca uite ce ne face Gabriela

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking