Eu am folosit drojdie uscata,pe care am amestecat-o direct cu faina.Nu am fost prea multumita de cum a dospit aluatul,asa ca data viitoare voi folosi drojdie proaspata.
Daca folositi drojdie proaspata,o amestecati cu o lingurita de zahar si putina apa calduta,apoi o lasati sa se activeze drojdia.
Faina cernuta am amestecat-o cu drojdia,zaharul(îndulcitorul Green Sugar)apoi am adaugat apa calduta si sarea.Daca consistenta aluatului este prea dura,mai adaugam apa,dar nu mai mult de 20 ml.Atentie însa,aluatul nu trebuie sa fie moale,altfel nu vom putea lucra cu el.
In acest moment am adaugat în aluat cele 50 de grame de unt.Am framântat pâna am obtinut un aluat omogen si elastic.
Am acoperit aluatul cu un prosop curat si l-am lasat sa dospeasca într-un loc caldut cam 45 de minute.
Dupa acest timp am presarat faina pe planul de lucru,am pus aluatul si
l-am împartit în 4 bucati egale.
Intre timp am pregatit si untul cu care voi unge foile.Acesta trebuie sa fie foarte moale pentru a-l putea întinde pe foile subtiri.
Daca doriti,puteti sa adaugati si scortisoara în unt.
Am întins putin fiecare bucata de aluat,apoi am început s-o trec prin masina de paste,îngustând de fiecare data distanta dintre role.
Vom avea nevoie de o fâsie foarte lunga de aluat,deci e nevoie de ceva spatiu pentru aceasta operatiune.
Când grosimea foii este undeva la 6-7 mm,am taiat-o în doua,obţinând doua fâşii pe care le-am mai trecut o data prin masina.
Am uns fiecare foaie cu untul moale,vom folosi pentru aceasta o patrime din cantitatea de unt pregatita.
Am rulat strâns prima foaie,apoi am asezat ruloul astfel obtinut la capatul celei de-a doua foi (unsa si aceasta cu unt)si le-am rulat împreuna.
Am taiat ruloul în doua pe lungime ,apoi am rulat fiecare bucata sub forma de melc.
Va trebui rulat cu partea taiata în sus pentru ca acestea sa se poata desface în timp ce dospesc.
Aici am gresit eu pentru ca le-am rulat cu partea taiata in lateral.
Am procedat la fel si cu celelalte bucati de aluat.
Am obtinut astfel 4 rulouri si apoi 8 spirale/melci.
Spiralele obtinute le-am asezat într-o forma de muffins.
Pentru ca tava mea nu este de foarte buna calitate,am folosit forme din silicon.
In mod normal,nu este nevoie sa ungeti tava,totusi pentru a fi siguri ca nu se lipesc,o puteti face.
Am acoperit iarasi tava cu servetul si i-am mai lasat sa dospeasca pâna si-au dublat volumul.
I-am pus la cuptor la 200 de grade 20-25 de minute.
I-am scos pe un gratar sa se raceasca,apoi i-am pudrat cu zahar.
Ca sa fie mai usor de înteles,am încercat sa fac un desen,sper sa fie de folos.
S-aveţi poftă !!!