Cubulete de carne cu piure de vinete

Postat de Lia1 in Oaie
20 Aug 2013 | 6242 vizualizari
Cubulete de carne cu piure de vinete

Multumesc e-retete.ro pt. ... reteta. Am inversat niste operatiuni cum am considerat eu ca e mai eficient si f. putin am umblat la niste cantitati. Fiind mancarea preferata a sultanului turc Hünkar Beğendi, acest preparat se va servi alaturi de lampa lui Alladin (nu era turc dar se-nrudea ;;) ). V-am pus in poza lampa lui Alladin ca sa stea marturie ca personal, socializez cu acest domn (duhul). Invitati cuviincios la masa duhul din lampa si "omeniti-l" romaneste pentru ca altfel isi da duhul si nu va mai implineste nici o dorinta :-??

Ingrediente

  • PIUREUL DE VINETE
  • 3 vinete mici sau doua medii ca marime
  • 1 lingura suc de lamaie
  • SOS BECHAMEL
  • 50 gr unt
  • 1 lingura cu varf faina alba
  • 250 lapte fierbinte
  • 2-3 linguri parmezan razuit (eu am pus cascaval deoarece sultanul nu auzise de parmezan)
  • 1 lingurita rasa sare afumata (nici de-aia n-am avut)
  • 1/3 lingurita nucsoara optional
  • 1 priza piper
  • CUBULETE DE CARNE
  • 400 gr pulpa de miel (sau carne de vitel / pui)
  • 1 lingura ulei
  • 1 ceapa mica
  • 3 catei de usturoi
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 1 lingura pasta de ardei dulce
  • 1 lingurita rasa oregano
  • 1 priza chimion (cumin, camun), in nici un caz nu se va inlocui cu chimen, mai bine nu mai puneti
  • 1/8 lingurita fulgi de chilli
  • sare

Mod de preparare

PREPARARE PIURE DE VINETE + SOS BECHAMEL

Taiati vinetele in doua pe lungime. Crestati-le in romburi cu varful cutitului, adanc dar sa nu perforati coaja.
Ungeti-le cu ulei deasupra.
Se coc la cuptor, la 250C, timp de 20-30 minute cele mici sau 30-40 minute cele mai marisoare.
Cu o lingura (de lemn zice teoria) se scoate miezul vinetelor, se stropeste cu suc de lamaie si se pune intr-o strecuratoare pentru 15 minute, sa se scurga.
Se toaca apoi foarte bine pulpa vinetelor. Eu am avut rabdare sa le toc cat am aratat in poza dupa care am tras chiulul de la aceasta operatiune si le-am pasat la robot cateva impulsuri, nu cat sa se faca crema.

Se prepara un sos bechamel

Ca sa nu faca cocoloase, procedati astfel:
topiti 50 gr unt la foc mic intr-o craticioara cu fund gros.
Se adauga treptat 1 lingura cu varf de faina amestecand mereu cu telul para ca sa nu se faca cocoloase. E important sa fie tel.
Le prajim 1 minut amestecand mereu.
Adaugam in fir subtire laptele amestecand continuu (lucrati cu ambele maini, cu o mana turnati laptele, iar cu cealalta manevrati telul).
Dupa ce am terminat cu laptele mai fierbem 1 minut amestecand mereu.
Tragem vasul la o parte de pe foc si adaugam 1 lingurita rasa sare afumata (sau normala), 1/3 lingurita nucsoara optional, 1 priza piper si 2-3 linguri de parmezan sau cascaval ras.
Se amesteca pana branza e topita. Daca mai e nevoie, se adauga sare normala. se obtine o crema.

* daca ati copt vinetele pe gratarul cu jar si au gust natural de afumat, nu mai e nevoie sa folositi sarea afumata

Se amesteca apoi si cu pulpa de vinete tocata si e gata.

PREPARARE CUBULETE DE CARNE

Se incinge 1 lingura de ulei si se prajeste carnea taiata cubulete, pana-si schimba culoarea.
Se adauga 1 ceapa mica tocata marunt si se prajeste in continuare pana se inmoaie bine.
Se adauga 3 catei de usturoi strivit si se mai caleste 1 minut.
Se adauga 1 lingura pasta de rosii si 1 lingura pasta de ardei dulce si se amesteca 1 minut. Eu n-am avut pasta, am ras 1 ardei rosu.
Se condimenteaza tocanita cu 1 lingurita oregano si 1/8 praf chilli si doar un praf de sare pentru ca va scadea si va pacaleste la gust.
Se acopera cu 1.5 cani apa (apa doar cat sa acopere bine carnea).
Se fierbe carnea cu capac, la foc mic cca. 45 minute sau pana e moale carnea.
Mai completati cu cate putina apa daca scade dar nu prea mult pentru ca tocanita trebuie sa fie scazuta, nu zeama lunga. Se potriveste de sare.

Se aseaza in farfurie astfel:
Se pun in mijloc cca. 5 linguri de piure (sau cat vreti) si cu o lingura, rotind din mijloc, se da o forma de cuib. In cuib se pun cubulete de carne cu sos.
Se presara patrunjel proaspat.

Savurati cu placere!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cubulete de carne cu piure de vinete" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (16)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Tocanita de miel pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Postat de diaconta

Tocanita de miel  pregatita cu aparatul de marinat FoodSaver

Am spalat si sters carnea cu un servet de hârtie. Am amestecat toate ingredientele pentru marinada. Am pus carnea în marinada obtinuta, am întors-o ca sa se îmbibe...

Citeste continuarea

Friptura de miel cu oregano si menta

Postat de mihaelar63

Friptura de  miel cu oregano si menta

Pulpele de miel se spala bine si se portioneaza dupa preferinta. Eu am lasat pulpa din spate bucata mai mare. Curatati ceapa si usturoiul. Taiati-le rondele. Frecati bine...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.08.2013, 16:33
Ce bun trebuie sa fie!
la 20.08.2013, 17:00
Angi, nu e deloc complicat. Eu am gatit cu vitel.
la 20.08.2013, 17:33
Ma tenteaza mai ales piureul de vinete . Faina reteta
la 20.08.2013, 17:46
Mihaela, am gasit intr-o piata vinete cu 1 leu/kg. Este o varianta sa mai gatim intr-un alt fel vinetele
la 20.08.2013, 18:09
Super faina reteta ta,imi place mult!!!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking