Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?

Postat de lauralaurentiu in Piine
16 Ian 2011 | 11269 vizualizari
Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?

Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.

Ingrediente

  • 500 de grame de faina
  • 25 grame de drojdie proaspata
  • 50 de grame de unt topit
  • 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, in functie de capacitatea de absorbtie a fainii)
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingura de zahar
  • finisare: ou batut, lapte, galbenus de ou, seminte pentru presarat etc. - la alegere

Mod de preparare

Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute).
Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:
Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:
Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:
Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:
Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:
Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:
Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:
Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):
Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum sa faci acasa painici "japoneze",rumene si delicioase?" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (18)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Paine de casa

Postat de Dea_Dea

Paine de casa

Apa calduta se pune in castron , se pune drojdia si se dizolva . Se adauga sarea si faina in ploaie , se amesteca bine si se faramanta.Daca este necesar mai punem faina cat sa obtinem un aluat...

Citeste continuarea

Chifle cu lapte batut si rosii uscate

Postat de Sim0naWorld

Chifle cu lapte batut si rosii uscate

Faina am cernut-o intr-un castron. In centru ei am facut o gaura, in care am pus drojdia uscata, zaharul si putina apa calda, si am lasat vre-o 10 minute sa se activeze drojdia. Am adaugat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.01.2011, 13:43
multumim de reteta Laura! abia astept sa o incerc si eu!
la 16.01.2011, 13:52
Chiar ma gandeam ca ar fi timpul sa-mi fac niste painici in casa multumim
la 16.01.2011, 14:01
Ce imi plac retetele tale Laura
la 17.01.2011, 10:40
Multumesc, fetelor, pozele complete sunt disponibile la sectiunea articole, http://www.bucataras.ro/articole/cum-sa-faci-acasa-painici-japonezerumene-si-delicioase-16245.html.
la 18.01.2011, 18:04
si eu am sa o incerc

Vezi toate comentariile (18)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking