Cum se face coliva

Postat de aliliana in Dulciuri
26 Apr 2013 | 13430 vizualizari
Cum se face coliva

Cum se face coliva. Pentru ca maine este Sambata lui Lazar, la noi la Sf. Biserica se dezleaga sambetele( pomelnicele pentru cei vii si cei adormiti) de peste postul Pastelui. Evident coliva este cea care nu trebuie sa lipseasca din cos.

Ingrediente

  • 200 g arpacas
  • 350 g zahar ( sau mai mult, dupa gust)
  • un plic zahar vanilat
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 200 nuca
  • 200 g stafide
  • pesmet din biscuite- 6 linguri
  • zahar pudra-5 linguri
  • cacao 2 linguri
  • bombonici de coliva

Mod de preparare

Cum se face coliva. Arpacasul se alege e impuritati. Se spala bine ( in popor, traditia spune ca arpacasul pentru coliva sa se spele de 9 ori), ca-n traditie. Se pune la fiert intr-o oala in care am adaugat apa -750 ml apa, cu sare. Se lasa la fiert pana cand arpacasul a ,, inflorit" bine si a absorbit toata apa. Se da oala de-o parte. Se racoreste putin si se pune zaharul. Se amesteca bine pana ce tot zaharul este incorporat. Cand s-a racit bine se adauga aromele, nuca pisata ( o coc putin inainte), stafidele care au fost puse la inmuiat in esenta de rom si apa calda. Se potriveste de zahar. 

O lasam sa se odihneasca timp de o ora-doua, se aseaza pe un platou, se da o forma frumoasa. Se presara pesmet, bombonici de coliva dupa inspiratie. Se monteaza un sablon special si cu cacao sau zahar pudra se,, gateste" coliva. 

Este foarte gustoasa, garantat

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (19)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Coliva de grau

Postat de RODIMUR

Coliva de grau

Cum, de obicei, coliva trebuie prezentată la biserică sâmbăta dimineață, prepararea ei începe joi seara, cînd se alege grâul decorticat (arpacașul) se spală în...

Citeste continuarea

Coliva

Postat de rocsi_1612

Coliva

Rasturnati arpacasul pe masa si il alegeti, in caz ca mai are neghina. Il puneti intr-un bol si il spalati in 5-6 ape. Dupa ce l-ati spalat, turnati apa calda peste el, il lasati la inmuiat o ora....

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.04.2013, 16:53
buna coliva
la 26.04.2013, 16:54
la 26.04.2013, 16:55
la 26.04.2013, 17:03
e buna tare!
la 26.04.2013, 17:06

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking