Ingrediente
- 200 g arpacas
- 350 g zahar ( sau mai mult, dupa gust)
- un plic zahar vanilat
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie
- 200 nuca
- 200 g stafide
- pesmet din biscuite- 6 linguri
- zahar pudra-5 linguri
- cacao 2 linguri
- bombonici de coliva
Mod de preparare
Cum se face coliva. Arpacasul se alege e impuritati. Se spala bine ( in popor, traditia spune ca arpacasul pentru coliva sa se spele de 9 ori), ca-n traditie. Se pune la fiert intr-o oala in care am adaugat apa -750 ml apa, cu sare. Se lasa la fiert pana cand arpacasul a ,, inflorit" bine si a absorbit toata apa. Se da oala de-o parte. Se racoreste putin si se pune zaharul. Se amesteca bine pana ce tot zaharul este incorporat. Cand s-a racit bine se adauga aromele, nuca pisata ( o coc putin inainte), stafidele care au fost puse la inmuiat in esenta de rom si apa calda. Se potriveste de zahar.
O lasam sa se odihneasca timp de o ora-doua, se aseaza pe un platou, se da o forma frumoasa. Se presara pesmet, bombonici de coliva dupa inspiratie. Se monteaza un sablon special si cu cacao sau zahar pudra se,, gateste" coliva.
Este foarte gustoasa, garantat
Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face coliva" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (19)
|