Curcan umplut la cuptor

Postat de Sylvia in Curcan
24 Dec 2010 | 31636 vizualizari
Curcan umplut la cuptor

Curcanul umplut la cuptor intregeste traditia Sarbatorilor de iarna, desi nu am avut invitati la masa , respect mereu traditia si fac curcan la cuptor

Ingrediente

  • Am avut un curcan mai mic de 2,5 kilograme si din experienta proprie va recomand ca idee, curcanii de 2-3  kg sunt suficienti de mari pentru 6-8 persoane si ies mai fragezi
  • Pentru marinada : 
  • 24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb,
  • 150 ml ulei,
  • 150 ml apa,
  • sare, piper ( si macinat si boabe)
  • cuisoare,
  • foi de dafin,
  • putina boia,
  • verdeturi aromate salvie si patrunjel am pus eu.
  •  Umplutura :
  • carne de porc slaba( 150 grame) ,
  • cu ficat de porc ( 100 grame) ,
  • o ceapa mare,
  • o bucata de telina,
  • 2 linguri de zarzavat de iarna  facut dupa reteta aceasta  http://bucataria-sylviei.ro/zarzavat-pentru-iarna/ ,
  • un ou,
  • 2 linguri de pesmet,
  • 2 linguri ulei,
  • verdeata aromata in functie de preferinte.

Mod de preparare

 Am lasat curcanul, frecat in prealabil cu sare si pe interior si pe exterior,   24 de ore intr-un amestec facut din 150 ml in alb, 150 ml ulei, 150 ml apa, sare, piper ( si macinat si boabe) cuisoare, foi de dafin, putina boia siverdeturi maruntite.  Se roteste la cateva ore ca sa se patrunda cu aromele pe toate partile.

 Am calit ceapa in ulei  impreuna cu celelelate zarzavaturi date pe razatoare. Am tocat apoi tot cu robotul de bucatarie ( inclusiv ceapa calita) si am condimentat dupa gust  cu sare, piper, putin cimbru, verdeata aromata, boia si am amestecat bine cu un ou si pesmet pana se obtine o pasta consistenta. Am mai facut cu aceasta compozitie o gaina umpluta si i-a dat o aroma aparte asa ca am facut reteta si la curcan, de obicei il umpleam cu un mar si cu orez cu legume dar a iesit mai bine reteta asta noua.

Am preincalzit cuptorul la 200 grade, am umplut curcanul cu compozitia de carne si l-am asezat intr-o tava mare. Am turnat peste zeama in care a stat la macerat si l-am dat la cuptor.

 Dupa 15 minute cand am vazut ca incepe sa sfaraie apa din tava semn ca fierbe deja am redus temperatura la 180 de grade si am lasat o ora si 15 minute la temperatura asta. Am incercat sa fac metoda de coacere  recomandata pe eticheta respectiv la un curcan de 3 kg lasat la copt 3 ore la 175-180 de grade. Dupa o ora si jumatate de stat la cuptor am redus temperatura la 175 de grade si am mai lasat o ora. La fiecare 15-20 minute de cand l-am pus a cuptor l-am umezit cu cate o lingura-doua de ulei din tava sa nu se usuce. Am avut surpriza ca la temperatura asta nu se usuca si nu se arde asa ca dupa 2,5 ore era perfect rumenit si facut. Anul trecut am avut un curcan mare si l-am facut la temperatura mai mare si ii puneam mereu comprese sterile imbibate cu unt peste el, acum nu a fost cazul . Dupa 2,5 ore aveam rezultatul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan umplut la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (17)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Curcan la cuptor

Postat de jojoba

Curcan la cuptor

Se spala curcanul, se usuca cu prosoape si in interior si in exterior. Se indeparteaza pielea de pe piept fara a o taia si se presara sub ea rozmarinul, salvia si maghiranul amestecate , apoi se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.12.2010, 15:39
Scuzati poza care nu e de cea mai mare calitate
la 24.12.2010, 15:39
Craciun fericit cu masa imbelugata, colindatori la feresti si pace in suflet. Sa fiti alaturi de cei dragi, sa fiti iubiti si sa zambiti mult
la 24.12.2010, 15:48
Craciun fericit alaturi de cei dragi
la 24.12.2010, 19:59
nu am facut niciodata da la anul ...sigur ca prea bn arata 5f CRACIUN FERICIT!!!
la 24.12.2010, 22:16
Sylvia ai facut un curcan de nota 20..toate felicitarile mele

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking