Desert choux a la creme cu zmeura

Postat de privatelaura in Prajituri
5 Aug 2019 | 7382 vizualizari
Desert choux a la creme cu zmeura

Astazi va impartasesc reteta cu nr. 500. Cu multumiri pentru tot ce am invatat alaturi de bucataras, ii (va) datorez in mare parte ceea ce am asimilat de-a lungul acestor ani. Multumesc, Bucataras si bucatarasi! :x Delicioase, delicate si foarte ochioase aceste prajiturele. Desi este un desert pe care l-am pregatit cu mult timp inainte, inca ii simt savoarea :x Ca sa obtinem un aluat pufos, perfect pentru copt, este nevoie sa gasim cantitatea optima de oua. Avand in vedere tipul de faina, dimensiunea oualor, este foarte greu de stabilit cu precizie cate oua trebuie adaugate in aluatul oparit. Trebuie adaugate atatea cat sa iasa un aluat cremos, fara sa isi piarda forma. Se coc initial la foc iute, apoi la foc putin redus, timp suficient cat sa iasa bine si sa isi pastreze forma. Nu trebuie sa ne lasam pacaliti ca au crescut frumos si sa oprim coacerea mai devreme. Daca nu sunt coapte suficient, atunci cand le scoatem din cuptor, se vor lasa si atunci rezultatul nu va fi asa cum ni-l dorim. Sper sa va fie de folos si varianta mea.

Ingrediente

  • aluat:
  • 2 + 1/2 cani cu apa
  • un praf sare
  • 1 lg Green Sugar Premium
  • 100 gr unt
  • 2 cani cu faina de grau
  • 8 -9 oua de gaina
  • crema:
  • 8 galbenusuri
  • un praf sare
  • 4 lg Green Sugar Premium
  • 2 lg amidon din porumb
  • 800 ml lapte de migdale
  • 250 gr mascarpone
  • coaja de lamaie netratata
  • frisca:
  • 600 gr smantana maturata
  • 2 lg Green Sugar pudra
  • in plus:
  • 250 gr zmeura proaspata
  • indulcitor pudra

Mod de preparare

Se pune pe foc o cratita incapatoare. Se adaugă cele doua cani si jumatate cu apa, zahăr pudră, untul. Se amestecă până se topește untul și începe să fiarbă lichidul. Se reduce focul, se adaugă făina toată odată, se omogenizează rapid cu o spatulă din lemn. Se ia apoi de pe foc și se lasă la racit.   Separat, se sparg si se pun ouăle într-un vas. Se amesteca energic până la omogenizare. Puneți la îndemână încă 2 ouă, în caz că mai cere compoziția. Cu cat mai multe oua, cu atat mai pufoase cojile.
După ce s-a răcit aluatul opărit, se transferă în vasul robotului. (puteți folosi mixerul cu palete pentru aluat dacă nu aveți robot). Se pornește mixarea, adăugând câte puțin din compoziția de ouă bătute.  Se porneste cuptorul la 200 grade C. Se pregateste o tavă mare, cu hârtie de copt. Se transfera aluatul într-un poche. Se spriteaza aluatul pe hârtia de copt, in forma de cosulete sau dupa dorinta.
Se pun la copt, în cuptorul preîncălzit, la 200 grade C, timp de 10-15 minute, apoi se reduce temperatura la 170 grade C, se continuă coacerea încă 40 - 50 minute. Odata coapte, se scot din cuptor si se lasa la temperat.

Intre timp, se pregateste crema cu aroma de lamaie.

Intr-un vas, se pun 8 galbenusuri, un praf de sare, indulcitorul. Se amesteca energic si se adauga laptele de migdale. Compozitia se transfera pe foc, amestecand continuu. Cand incepe sa fiarba, se adauga amidonul dizolvat in putin lapte. Se omogenizeaza, iar cand incepe sa se lege compozitia, se ia de pe foc. Se lasa la temperat, apoi se rade coaja de lamaie. Branza mascarpone se spumeaza, adaugand treptat din crema fiarta. Odata omogenizata, crema se pune in frigider.

Pentru frisca, se spumeaza smantana, cu ajutorul unui mixer. Cand devine pufoasa, se adauga indulcitorul pudra.

Cojile de choux-uri se taie transversal la 2/3 din inaltimea lor, coaja de jos sa fie mai inalta decat capacelul.

Se umplu cu crema rece, se adauga 2-3 bobite de zmeura, se acopera cu un strat de frisca, se acopera cu capacelul. Odata terminate toate, se pudreaza cu putin indulcitor pudra. Se tin la rece pana in momentul servirii.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert choux a la creme cu zmeura" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura pufoasa cu cirese

Postat de Corina33

Desert prajitura pufoasa cu cirese

Se mixează ouăle cu zahărul până când acesta se topește, se adaugă uleiul și laptele, apoi făina și praful de copt stins cu putina zeamă de lămâie. Turnam aluatul...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu lamaie a la Gaby_D

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura cu lamaie a la Gaby_D

Blat : Albusurile cu un praf de sare se mixeaza bine, apoi se adauga zaharul si se mixeaza pana obtinem o bezea ferma. Separat galbenusurile se amesteca cu uleiul ca la maioneza, apoi se adauga si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.08.2019, 15:24
bune bune
la 05.08.2019, 15:25
Motanel, ne-am batut pe ele ) Multumesc!
la 05.08.2019, 15:27
bune bune
la 05.08.2019, 15:40
Ce faine sunt , ,,ochioase,, asa cum zici
la 05.08.2019, 15:50
Foarte bune!!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking