Desert Cusma lui Guguta, din clatite si frisca

Postat de RODIMUR in Dulciuri
5 Feb 2020 | 7678 vizualizari
Desert Cusma lui Guguta, din clatite si frisca

În Franța, de Întâmpinarea Domnului, clătitele constituie desertul festiv. De dragul civilizației franceze, aș fi făcut și eu clătite anul acesta, cu acest prilej, dar cum am fost ocupată, am amânat acest moment, până ieri, când am preparat un frumos tort moldovenesc (basarabean) din clătite, o minunăție pe care am savurat-o acum la fel ca prima dată, în urmă cu câțiva ani, la Chișinău, când am fost acolo cu câțiva elevi, la un concurs. Am aflat atunci că mai există și varianta mai complicată, cu aluat fraged și cremă, care cere mai mult timp, dar rețeta aceasta, cu clătite și frișcă este preferată, fiind mai rapidă, mai economică și mai delicioasă. Și nouă ne-a plăcut foarte mult... Cât privește denumirea, legenda spune că Guguță era un cioban, iar ”cușma” era căciula lui, din blană de miel. Din ingredientele de mai jos am făcut 12 clătite și am folosit doar 10, pentru acest desert.

Ingrediente

  • Pentru clătite:
  • 200 grame de făină albă
  • 2 linguri de zahăr tos (25-30 grame)
  • 300 ml de lapte
  • 2 ouă
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de bicarbonat de sodiu
  • 1 plic de vanilie
  • coaja răzuită de la 1 lămâie
  • ulei de floarea soarelui, pentru prăjit clătitele
  • 200 grame de Fineti
  • vișine (proaspete/conservate/din compot/din dulceață)
  • Pentru frișcă:
  • 350 ml de smântână grasă
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • Pentru decor:
  • 50 grame de ciocolată neagră, răzuită
  • vișine

Mod de preparare

Pentru clătite, se amestecă mai întâi ingredientele solide: făina albă, sarea, bicarbonatul de sodiu, zahărul, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Se adaugă ouăle, se încorporează și apoi se adaugă laptele, puțin câte puțin, până ce se dizolvă zahărul și se obține o compoziție de consistența smântânii.

Se unge tigaia cu ulei, iar când este încinsă, se toarnă câte un polonic de compoziție și se prepară clătitele, una câte una, până ce se termină ”materia primă”.

Cât timp se răcesc clătitele, se face frișca, mixând smântâna rece cu vanilia și zahărul, până ce ajunge la consistența necesară. Se dă frișca la frigider, până ce se pregătesc clătitele.

Se ung clătitele reci cu un strat subțire de Fineti, se pun pe fiecare câte 5-6 vișine ”în linie” și se rulează.

Se pun 4 clătite, aliniate, una lângă cealaltă, pe un platou. Se ung clătitele cu un strat de frișcă și deasupra se pun alte 3 clătite. Se ung și aceste clătite cu un strat de frișcă, apoi se pun deasupra încă două clătite, care se ung și ele cu frișcă, iar în vârful ”piramidei” se pune ultima clătită.

Se ”învelește” tortul cu frișca rămasă, după care se decorează cu ciocolată răzuită și cu vișine.

Se dă tortul la frigider pentru câteva ore, după care se îndepărtează capetele și se porționează. Dacă nu se împarte tot imediat, se păstrează la frigider, până ce se epuizează.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Cusma lui Guguta, din clatite si frisca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (24)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert fursecuri (la presa) dichisite in hainute de sarbatoare

Postat de Valclaudia

Desert fursecuri (la presa) dichisite in hainute de sarbatoare

Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Preincalzim cuptorul la 175 grade C. Punem untul intr-un vas incapator, adaugam praful de sare, zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie rasa,...

Citeste continuarea

Desert cornulete fragede

Postat de Elena_Daria

Desert cornulete fragede

Aluat fraged: Smantana si untura (de la temperatura camerei) le punem intr-un bol si amestecam cu ajutorul unei linguri de lemn. Adaugam praful de sare, apoi adaugam treptat faina...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.02.2020, 11:52
la 05.02.2020, 12:10
bune!
la 05.02.2020, 12:22
Mulțumesc, Claudia!
la 05.02.2020, 13:40
Delicioasa!
la 05.02.2020, 14:00
Mulțumesc frumos, Mimi!

Vezi toate comentariile (24)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking