Desert placinta cu dovleac, de post

Postat de RODIMUR in Prajituri
26 Noi 2017 | 9278 vizualizari
Desert placinta cu dovleac, de post

Chiar și în post simțim nevoia să mâncăm ceva dulce, așa că am făcut o plăcintă cu dovleac, cu aluatul acela cunoscut cu borș, dar fără borș (pentru că nu aveam în casă) ci cu apă minerală.  Tarte și plăcinte rumenite și iscusite.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 400 grame făină albă
  • 200 ml de apă minerală
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 3-4 lingurițe de zahăr tos fin
  • 1 praf de sare
  • Pentru umplutură:
  • 1/2 dovleac plăcintar de 1,5 kg
  • 100 grame de zahăr
  • 3-4 linguri de ulei pentru călit dovleacul
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • Pentru decor:
  • 3-4 linguri de zahăr pudră

Mod de preparare

Mai întâi se face aluatul. Pentru aceasta, se dizolvă drojdia, zahărul și sarea în apa minerală, după care se încorporează, puțin câte puțin, făina. Când făina s-a încorporat se adaugă treptat uleiul și se frământă, până ce rezultă un aluat elastic, potrivit de moale, care nu se lipește de degete și poate fi întins ușor. Se acoperă cu un prosop curat vasul cu aluatul și se dă la căldură, ca să dospească.

Între timp se prepară umplutura. Se spală dovleacul, se curăță de coajă și se rade pe răzătoarea mare. Într-o cratiță se toarnă uleiul și apoi se pune dovleacul răzuit cu 100 grame de zahăr. Se călește dovleacul și se lasă pe foc, amestecând din când în când, ca să nu se prindă de fundul cratiței, până ce se înmoaie și nu mai are lichid.

Se lasă umplutura să se răcorească, se adaugă scorțișoara și se omogenizează.

După aproximativ 45 de minute, când aluatul a crescut, se pune pe planșeta presărată cu făină, se împarte în două bucăți și din fiecare se întinde, pe rând, câte o foaie dreptunghiulară. Se unge foaia cu o jumătate din umplutură, se rulează și se taie în 6-7 bucăți care se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de aluat.

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și după aproximativ 45 de minute, dacă plăcintele s-au copt, se scot și se pudrează cu zahăr.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert placinta cu dovleac, de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (31)
Retete similare

Desert placinta cu dovleac (de post)

Postat de Pungasa_Rogue

Desert placinta cu dovleac (de post)

Dovleacul curatat de coaja si seminte se da pe razatoarea mare si se pune la fiert impreuna cu zaharul si zaharul vanilat, amestecand din cand in cand. Daca, dupa ce zeama lasata de dovleac scade...

Citeste continuarea

Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac

Postat de RODIMUR

Desert placinta invartita moldoveneasca de post, cu dovleac

Din făină, drojdie proaspătă, zahăr, sare, apă minerală și ulei se face un aluat potrivit de moale, elastic și care după o scurtă frământare, pentru încorporarea și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.11.2017, 06:17
Vai ce pofta mi-ai facut, cred ca azi o sa fac si eu o placinta
la 26.11.2017, 07:04
Delicioasă!
la 26.11.2017, 07:07
O bunatate!
la 26.11.2017, 07:35
Katty, n-am vrut să-ți fac poftă, dar dacă asta te va face să prepari o plăcintă cu dovleac, tot e bine...!
la 26.11.2017, 07:35
Mulțumesc frumos, Cristinuța!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking