Se decongelează foile de plăcintă, se desfac, se lasă la uscat, iar când sunt uscate, se sfărâmă în bucățele.
Cele 5 portocale necesare pentru prăjitură se spală bine cu apă caldă și bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece și se șterg cu un șervet curat.
Iaurtul se amestecă bine cu praful de copt, într-un vas mai mare, pentru că se va activa și își va dubla volumul, până ce va fi încorporat în compoziție.
Se separă albușurile de gălbenușuri și se mixează cu sarea, până ce se fac spumă. Se adaugă zahărul, puțin câte puțin, vanilia (extract, sau praf) și apoi gălbenușurile, unul câte unul.
În iaurt se încorporează coaja rasă de portocală, uleiul, puțin câte puțin și apoi zeama de la o portocală. Se adaugă această compoziție la aceea cu ouă, se omogenizează, după care se încorporează puțin câte puțin foile de plăcintă uscate și fărâmițate, în așa fel încât să se umezească toate și să nu mai rămână fragmente uscate.
Se toarnă această compoziție într-o tavă unsă cu unt și se dă la cuptor, la foc mediu, timp de 40-45 de minute.
Între timp se prepară un sirop legat/consistent din 250 ml de apă și 250 de grame de zahăr. Când siropul este bine legat, se adaugă zeama de la 4 portocale (200 ml) și se mai fierbe încă 5 minute. La urmă se adaugă și coaja rasă de la o portocală, se oprește focul de la aragaz și se dă siropul la răcit.
Când plăcinta s-a rumenit frumos, se scoate din cuptor și se porționează imediat. Se toarnă siropul rece peste plăcinta fierbinte, după care se dă tava la răcit, căteva ore, chiar peste noapte, dacă este cazul.
Se servește a doua zi, decorată cu felii de portocale, cu nuci caramelizate, sau portocale confiate.