Desert prajitura Dobos

Postat de ctlina in Prajituri
25 Mai 2017 | 3533 vizualizari
Desert prajitura Dobos

Reţeta originară a tortului Doboş aparţine maestrului cofetar maghiar Dobos C. Jozsef (1847–1924) şi a fost inventată în anul 1884.  Este un „Hungaricum”, produs tradiţional unguresc, marcă înregistrată.  In loc sa-l fac rotund si sa fiu nevoita sa fac 8 foi, m-am hotarat sa fac 2 foi dreptunghiulare pe care le-am impartit apoi fiecare in 4. M-am inspirat de la reteta Jamilei, dar am redus cantitatile de 1/3. Se mananca in portii mici, caci este dulce si consistent si se pastreaza foarte bine la frigider. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/04/prajitura-dobos_30.html

Ingrediente

Pentru foi:

  • 5 oua
  • 100 g faina
  • 100 g zahar
  • 50 g unt topit si racit
  • 1 varf de sare

Pentru crema:

  • 2 oua
  • 180 g unt la temperatura camerei
  • 130 g ciocolata (amestec lapte+amaruie)
  • 130 g zahar
  • 2 lnguri apa

Pentru caramel:

  • caramel
  • 100 g zahar
  • 35 g apa

Mod de preparare

Pregatiti foile:

Frecati ouale cu zaharul si sarea, pana devin bine spumoase si-si dubleaza volumul.

Adaugati untul topit si racit si faina cernuta. Amestecati bine.

Puneti hartie de copt pe 2 placi de cuptor. Impartiti compozitia si nivelati pe toata suprafata.

Dati la cuptorul incins, la 180°C, timp de 15 minute.

Scoateti si dati deoparte. Pentru a le dezlipi usor de pe hartie, puneti un pic de apa rece sub hartie.

Impartiti blaturile in 8 parti egale (fiecare blat in 4 parti).

Pregatiti crema:

Bateti ouale cu zaharul bine, pana cand de vin spumoase si-si dubleaza volumul.

Puneti-le pe bain marie si continuati sa le bateti timp de 10 minute, puneti 2 linguri de apa si continuati sa le bateti pe bain-marie, inca 5 minute.

Luati de pe foc si incorporati ciocolata bucatele. Amestecati bine si lasati sa se raceasca complet. Puneti crema la frigider timp de 2 ore.

Dupa 2 ore, scoateti crema si amestecati (am adaugat un pic de ciocolata rasa- optional).

Bateti untul la robot, adaugati treptat crema de ciocolata si amestecati. Incorporati toata crema de ciocolata, amestecand in continuu. Crema est gata.

Incepeti sa montati prajitura.

Puneti simultan o foaie si un strat de crema. Continuati pana puneti 7 foi.

Imbracati uniform prajitura cu crema ramasa si dati la rece. 

Pastrati un pic de crema pentru decorul final si puneti-o intr-un posh la rece.

Pregatiti caramelul:

Puneti la incalzit apa cu zaharul. Lasati sa fiarba la foc potrivit, pana obtineti un caramel colorat. Intindeti uniform caramelul pe foaia ramasa.

Taiati foaia in triunghiuri cu un cutit uns cu unt. Scoateti prajitura si decorati cu crema pastrata si cu triunghiurile in caramel.

Dati la rece cel putin 2-3 ore si serviti.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Dobos" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (15)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Desert prajitura Dobos

Postat de Meea

Desert prajitura Dobos

           Foi:  Mixăm albușurile împreună cu zahărul până când spuma stă băț. Adăugăm gălbenușurile și untul și...

Citeste continuarea

Desert prajitura Dobos un deliciu pe gustul tuturor

Postat de timea

Desert prajitura Dobos un deliciu pe gustul tuturor

Cum se prepara Desert prajitura Dobos un deliciu pe gustul tuturor Foi :  Intr-un bol mixam albusurile cu un varf de sare. Adaugam zaharul si mixam pana se intareste. Galbenusurile...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.05.2017, 21:53
Imi place mult, dar inca nu am avut curaj sa o incerc!
la 25.05.2017, 21:54
Of, of ce imi faci tu mie la ora asta! Super prajiturica!
la 25.05.2017, 22:00
Delicioasa !
la 25.05.2017, 22:50
delicioasa!
la 26.05.2017, 00:21

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking