Cantitățile indicate pentru blaturi sunt pentru tăvi de 22/28 cm.
Se scot albușurile din congelator și se lasă 2-3 ore să se dezghețe normal.
Pentru blatul alb se mixează albușurile cu 1 praf de sare și apoi se încorporează zahărul, turnat puțin cîte puțin, vanilia, făina presărată în ploaie, coaja răzuită de portocală și la urmă, uleiul. În tot acest timp, nu se oprește mixarea ingredientelor.
Se toarnă compoziția într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt, unsă cu ulei. Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce blatul se rumenește ușor și este copt.
Se scoate tava din cuptor și se lasă blatul la răcit.
Pentru blatul negru se procedează la fel, numai că în loc de coajă răzuită de portocală se adaugă două lingurițe de pudră de roșcove, care se vor omogeniza bine în compoziție. Se toarnă compoziția într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt, unsă cu ulei și se dă la cuptor, la foc mediu, până ce se coace.
Când blatul negru s-a copt, se scoate tava din cuptor și se lasă la răcit.
Se face crema de lămâie. Se mixează bine ouăle cu zahărul tos și vanilia, se pune compoziția la bain-marie, la foc mic și se amestecă, până ce se îngroașă, după care se lasă să se răcorească. Când compoziția s-a răcorit, se încorporează untul și apoi zeama de la o lămâie medie.
Se uniformizează crema și se dă la răcit, pentru cel puțin 30-45 de minute.
Când crema s-a răcit, se montează prăjitura. Se unge blatul negru cu cremă și se acoperă cu blatul alb, după care se lasă, la rece, câteva ore (peste noapte) ca să se așeze bine.
A doua zi se taie capetele prăjiturii și dreptunghiul rezultat se împarte în 12 pătrate egale. Fiecare pătrat se va tăia în câte două triunghiuri dreptunghice.
Se pune ciocolata albă la topit, cu o lingură de ulei de floarea soarelui, la bain-marie, după ce a fost fărâmițată. Când ciocolata este topită, se toarnă într-un posh și se decorează triunghiurile. La fel se procedează și cu ciocolata neagră, după care imediat se aplică inimioarele.
Ca toate prăjiturile, se ține la rece, până în momentul servirii.