Desert prajitura Valurile Dunarii

Postat de Criss in Prajituri
14 Noi 2013 | 222186 vizualizari
Desert prajitura Valurile Dunarii

Sezonul visinelor a trecut de mult insa cred ca majoritatea dintre noi ne-am facut provizii si pentru iarna. Eu una mi-am pus cateva casolete cu visine pentru prajituri, mai ales ca aceasta e prajitura preferata a lui Alex. Desi am facut de multe ori aceasta prajitura, ceva nu mi-a placut, nu am fost pe deplin multumita de rezultat. Blatul mi se parea destul de sec si parca putin tare, astfel ca am testat o alta reteta si dupa parerea mea blatul acesta se potriveste perfect. Si crema am facut-o altfel decat pana acum, astfel ca in final am reusit sa obtin prajitura perfecta pentru Alex.

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 200 g unt
  • 200 g zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat bourbon
  • 250 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 500 g visine fara samburi
  • Crema:
  • 4 oua
  • 180 g zahar
  • 500 ml lapte
  • 80 g faina
  • 2 plicuri zahar vanilat sau 1 pastaie de vanilie
  • 1 plic gelatina
  • 250 ml frisca lichida
  • Glazura:
  • 180 g ciocolata amaruie 
  • frisca lichida

Mod de preparare

Blat: Untul topit 1 minut la microunde se mixeaza cu zaharul, coaja de lamaie, vanilia si ouale intregi pana se fac basicute. Se adauga faina si praful de copt. Se toarna 2/3 din compozitie intr-o tava nu foarte mare (20x30 cm). In restul compozitiei se adauga 1 lingura cu varf de cacao, se omogenizeaza si se toarna deasupra compozitiei albe. Deasupra aluatului punem visinele si dam tava la cuptor la foc potrivit 25-30 minute, pana cand trece testul cu scobitoarea. Se scoate apoi blatul si se lasa la racit.

Crema: Mai intai se hidrateaza gelatina in putina apa. Se pune laptele la fiert cu pastaia de vanilie. Ouale se bat cu zaharul si faina pana se spumeaza. Se toarna laptele fierbinte peste oua, se amesteca bine, apoi se fierbe crema la foc mic pana se ingroasa ca o budinca. In crema fierbinte se adauga gelatina hidratata si se amesteca bine. Se lasa crema sa se raceasca apoi se amesteca cu frisca batuta. Se pune crema peste blat si se da la frigider o ora, timp in care se va intari suficient, apoi se glazureaza.  

Glazura: Se topeste ciocolata pe baie de aburi sau la microunde, apoi se amesteca cu frisca lichida, pana cand devine suficient de fluida pentru a putea fi intinsa frumos. Cu o furculita se fac valuri in ciocolata. Se lasa sa se intareasca glazura, apoi se poate taia praitura in cuburi. Pentru un aspect mai frumos, se pot indeparta marginile. Eu am preferat sa o las cu tot cu margini. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Valurile Dunarii" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Retete similare

Desert prajitura Valurile Dunarii

Postat de Constelatialeu

Desert prajitura Valurile Dunarii

Blat. Am folosit o tava cu dimensiunile de 32/22 cm tapetata cu hartie de copt. Am lasat untul sa se inmoaie bine, pentru ca aveam cuptorul la aragaz pornit (coceam cozonaci), am lasat untul pe...

Citeste continuarea

Desert prajitura Valurile Dunarii cu mere

Postat de diana_k

Desert prajitura Valurile Dunarii cu mere

Blat:  Albusurile se bat spuma cu zaharul, se adauga galbenusurile, apoi uleiul si la urma faina cernuta impreuna cu praful de copt. Trei sferturi de compozitie se toarna in tava, restul...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.11.2013, 14:05
la 14.11.2013, 14:08
ce faina este
la 14.11.2013, 14:10
Multumesc!
la 14.11.2013, 14:33
minunata
la 14.11.2013, 14:34
De exceptie

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking