Desert sarlota cu visine

Postat de RODIMUR in Torturi
4 Feb 2019 | 4621 vizualizari
Desert sarlota cu visine

Pentru sfârșitul de săptămână am făcut o nouă șarlotă, de această dată cu vișine din compot. A ieșit absolut delicioasă, aromată, răcoroasă și nu foarte dulce, adică exact atât cât să placă oricui, chiar și acelora care sunt mai atenți la consumul de zahăr. Deși aveam pregătite frișcă și vișine pentru decor, până la urmă am lăsat șarlota așa cum a ieșit, pentru că mi s-a părut că nu mai este nevoie de nimic. Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care șarlota a stat la rece, ca să se închege.

Ingrediente

  • 200 grame de pișcoturi de șampanie
  • 300 ml de lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 100 grame de zahăr tos
  • 1 plic de vanilie
  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 9 grame de gelatină
  • Pentru frișcă:
  • 200 ml de smântână grasă
  • 2 linguri de zahăr pudră
  • 1 linguriță de coajă răzuită de lime
  • 1 plic de vanilie
  • vișine din compot, sau conservate pentru prăjituri
  • Pentru sirop:
  • 150-200 ml de sirop de vișine
  • 1 linguriță de esență de migdale

Mod de preparare

Mai întâi se scot vișinele din sirop și se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă bine. Se scot sâmburii, dacă este cazul.

Se amestecă ingredientele uscate (zahărul, vanilia și amidonul alimentar) cu gălbenușurile și apoi cu laptele cald.

Se dă compoziția la bain-marie și se amestecă din când, până ce se îngroașă, după care se lasă la răcit și se mai amestecă în ea, ca să nu se formeze pojghiță la suprafață.

Se pune gelatina la înmuiat, cu 6-7 linguri de apă și când este absorbită toată apa, se încălzește (dar foarte puțin, eventual la bain-marie) ca să se dizolve toate granulele și când se răcește, se încorporează în cealaltă compoziție, deja răcită. Se amestecă bine, pentru uniformizare.

Se face frișca din smântâna rece, cu zahărul pudră (adăugat treptat) vanilia și coaja răzuită de lime. Când frișca este bine legată, se adaugă în compoziția de șarlotă, se uniformizează și se dă la rece, până ce se pregătesc celelelate ingrediente.

Se ”îmbracă” forma de șarlotă, umezită în prealabil, cu folie alimentară și se lasă marginile ei peste pereții vasului, pentru a putea răsturna șarlota mai ușor.

Se umezesc rapid (1 secundă) pișcoturile în siropul de vișine amestecat cu esența de migdale și se pun circular în forma ondulată, intercalate de vișine, suprapuse unele peste altele. La baza formei se pun, de asemenea, circular, vișine (așa cum se poate observa în fotografii).

Se retează cu grijă capetele de pișcoturi care depășesc pereții formei.

Se pune o jumătate din cantitatea de cremă, având grijă să pătrundă peste tot și apoi se pune un strat de vișine scurse de sirop și pișcoturi însiropate.

Se pune restul de cremă, se nivelează și apoi se acoperă cu pișcoturi însiropate, pentru a face baza șarlotei. 

Se pune șarlota (în formă) într-o folie/pungă alimentară de unică folosință și se dă la rece, până a doua zi (7-8 ore), când se acoperă cu un platou și se răstoarnă ușor.

Cine vrea, poate decora șarlota cu: frișcă, ornamente, vișine, ciocolată...

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert sarlota cu visine" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Desert tort cu ciocolata si mure

Postat de licurici_lra

Desert tort cu ciocolata si mure

Pentru blat, se separa albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se amesteca cu uleiul si esenta de vanilie. Albusurile se bat tare, amestecand cate o lingura de zahar. Cand s-au intarit,...

Citeste continuarea

Tort cu alune, frisca, ciocolata si fructe de padure, fara faina

Postat de TAB1TA

Tort cu alune, frisca, ciocolata si fructe de padure, fara faina

Alunele, zaharul si apa se pun intr-o cratita. Se pune cratita pe foc la Bain Marie ( se pune  cratita, care nu atinge apa, intr-o oala mai mare cu apa) si se amesteca pana se topeste...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.02.2019, 00:46
Tare buna
la 04.02.2019, 04:35
Un desert perfect!
la 04.02.2019, 08:14
Delicioasă!
la 04.02.2019, 08:43
Mulțumesc frumos, Tabita!
la 04.02.2019, 08:43
Îți mulțumesc mult pentru apreciere, Miki!

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking