Ingrediente
- frunze de vita de vie murate la borcan
- 2 cepe
- 2 legaturi ceapa verde
- zeama de la 2 lamai
- 400 gr orez
- 1 legatura marar
- 1 mana frunze proaspete de menta
- sare si piper dupa gust
- 100 ml ulei de masline
- 200 ml apa fiarta
- pt sosul de smantana:
- 200 gr iaurt grecesc
- 2 linguri smantana
- 1-2 linguri zeama de lamaie
- 1 lingura marar tocat marunt
- 1 lingura menta taiata marunt
- 1 lingura ulei de masline
- sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Pentru inceput ne ocupam de frunzele de vita de vie. Eu le-am cumparat de la Kaufland si stiam din antecedente ca sunt frunze tari. Asa ca, le-am fiert 15-20 minute.
Pentru compozitie: tocam ceapa alba marunt, ceapa verde o taiem rondele. Calim cele doua feluri de ceapa in ulei de masline. Adaugati mararul, menta, zeama de lamaie, sare si piper si mai lasati 2-3 minute la calit.
Adaugati orezul spalat in mai multe ape si 200 ml apa fiarta, eu am folosit orez cu bobul lung si orez brun. Stiam ca frunzele fiind mai tari va necesita o fierbere mai mare si am vrut sa nu se zdrobeasca de tot orezul. Lasam pe aragaz pana orezul absorbe toata apa, dam deoparte si lasam sa se racoreasca putin compozitia ca sa putem impacheta sarmalele. Pe fundul unui vas termorezistent asezam 4-5 foi de vita de vie. In vasul astfel pregatit asezam sarmalutele, iar deasupra punem apa in care am fiert frunzele de vita de vie. Acoperim vasul si dam la cuptorul incins la 160-170 grade pt 90 minute. Se servesc calde sau reci cu sosul facut din ingredientele scrise mai sus.
Pofta buna!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Dolmades(Sarmalute grecesti in foi de vita)" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (27)
|