Dulce de Leche

Postat de Lia1 in Prajituri
8 Mar 2014 | 5641 vizualizari
Dulce de Leche

Aceasta crema caramel din lapte este iubita si cautata de multi dintre voi, nu doar pentru gust ci si pentru ca este baza pentru prepararea altor creme pentru prajituri. Daca fierbeti ingredientele un timp mai redus, obtineti sosul caramel mai fluid, desigur, decat crema, folosit ca topping pentru inghetata, clatite, mere la cuptor si cate si mai cate alte bunatati. Este atat de usor de facut! Le puneti gramada in vasul de fierbere si nu trebuie decat sa programati un aparat temporizator care sa va sune la fiecare 15 minute, ca sa amestecati in ea un pic.

Ingrediente

  • 1 l lapte gras
  • 200ml smantana lichida
  • 480g zahar
  • 1/4 lingurita- bicarbonat de sodiu
  • 1 mic varf de cutit cu sare

Mod de preparare

1. Incalzesti laptele (intr-o oala antiaderenta/teflonata pentru a evita lipirea)

2. Adaugi smantana, zaharul, bicarbonatul si sarea. 

3. Aduci la punctul de fierbere, la foc mediu, timp in care il pazesti si amesteci din cand in cand. 

4. Cand fierbe, faci focul cel mai mic posibil si il lasi 3 ore. Eu am pus dedesubtul oalei si o plita mica din tabla, protectie pentru astfel de ocazii. O folosesc si atunci cand prepar mamaliga ca sa nu o afum. Amesteci cam la 15 minute si il mai verifici. Laptele scade si vei vedea cum se inchide incet la culoare: 

dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si caramelul, auriu, dar e inca moale (pentru sos caramel tip topping pentru inghetata, este momentul sa opresti; racesti o mica parte in frigider si observi consistenta; daca vrei mai gros il mai fierbi 15minute). 

Dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase. 

Daca vrei mai gros, il mai lasi pe foc pana ajunge la consistenta dorita dar sa tii cont ca se mai intareste considerabil dupa racire. 

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulce de Leche" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Seherezada cu fructe de padure

Postat de panacris

Desert tort Seherezada cu fructe de padure

Pentru crema, se separa ouale, albusurile se pun intr-un vas incapator. Se adauga zaharul si se bat energic cu un praf de sare, la Bain-Marie, adica deasupra altui vas cu apa fierbinte, pana ce se...

Citeste continuarea

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras

Postat de merisor67

Desert tort aniversar - 5 ani de bucataras

Pentru blat, trebuie să scoatem albușurile de la congelator din timp și să le lăsăm să se dezghețe la temperatura camerei. Presărăm sare peste albușuri și le mixăm până...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2014, 13:25
arata minunat!!!
la 08.03.2014, 13:48
imi lasa gura apa
la 08.03.2014, 14:17
la 08.03.2014, 14:23
la 08.03.2014, 14:25

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking