Ingrediente
- 1 l lapte gras
- 200ml smantana lichida
- 480g zahar
- 1/4 lingurita- bicarbonat de sodiu
- 1 mic varf de cutit cu sare
Mod de preparare
1. Incalzesti laptele (intr-o oala antiaderenta/teflonata pentru a evita lipirea)
2. Adaugi smantana, zaharul, bicarbonatul si sarea.
3. Aduci la punctul de fierbere, la foc mediu, timp in care il pazesti si amesteci din cand in cand.
4. Cand fierbe, faci focul cel mai mic posibil si il lasi 3 ore. Eu am pus dedesubtul oalei si o plita mica din tabla, protectie pentru astfel de ocazii. O folosesc si atunci cand prepar mamaliga ca sa nu o afum. Amesteci cam la 15 minute si il mai verifici. Laptele scade si vei vedea cum se inchide incet la culoare:
dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si caramelul, auriu, dar e inca moale (pentru sos caramel tip topping pentru inghetata, este momentul sa opresti; racesti o mica parte in frigider si observi consistenta; daca vrei mai gros il mai fierbi 15minute).
Dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase.
Daca vrei mai gros, il mai lasi pe foc pana ajunge la consistenta dorita dar sa tii cont ca se mai intareste considerabil dupa racire.
Sa va fie de folos!
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulce de Leche" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (22)
|