Nougat glacé cu sos caramel

Postat de Lia1 in Torturi
13 Mar 2014 | 7175 vizualizari
Nougat glacé cu sos caramel

Pastrez din vara anului trecut reteta "Nougat glacé" ca fiind un deliciu aromat de preparat in zi de sarbatoare. Stiu ca au mai preparat-o si alti bucatarasi :) . "Nougat glacé" are in compozitie crantz si asta mi-a dat voie sa ii asociez tema caramel, adica sa o stropesc din belsug cu sos caramel in loc de coulis-ul din fructe propus de Radu Popovici de la care am luat reteta, coulis pe care l-am folosit si aratat la tortul din bezea Himalaya. Varianta coulisului din fructe este mai racoritoare si mai putin dulce dar eu am vrut sa sugerez inca o varianta.

Ingrediente

  • CRANTZ
  • 200 g zahar
  • 200 g alune de padure, tocate (sau nuci)
  • FRISCA
  • 1 litru frisca lichida din smantana naturala obligatoriu
  • plicuri cu intaritoare (sa aveti la indemana in caz ca nu se bate simplu)
  • MERINGUE ITALIENNE
  • 3 albusuri de ou
  • 250 g zahar pt. sirop
  • 150 ml apa pt. sirop
  • ............................
  • - 200 g fructe deshidratate sau confiate (caise, cirese, papaya, etc.), tocate
  • - semintele de la 1/2 pastaie de vanilie sau 1 lingurita de esenta de vanilie (eu am folosit extract de vanilie Bourbon)
  • ORNAMENT PORTIE:
  • -fructe confiate (baghete papaya, cirese confiate, etc.)
  • -sos caramel din dulce de leche

Mod de preparare

CRANTZ

1. Intinzi pe suprafata de lucru o bucata de folie metalica, circa 25 x 35 cm. 

2. Toci alunele cu un cutit. Aici eu n-am bagat de seama, pt. ca informatia nu era sistematizata pe puncte in detaliu si am pus alunele intregi :P

3. Incingi o tigaie la foc mediu. Eu am folosit o cratita inox cu fund si pereti grosi. Faci flacara mica, adaugi 200 g zahar si prepari un caramel de culoare bruna. Atentie ca zaharul sa nu se arda. 

4. Odata ce siropul a capatat culoarea ambrei, adaugi alunele tocate si amesteci rapid, astfel incat acestea sa se acopere uniform cu sirop. Gatesti alunele circa 1 minut.

5. Transferi crantzul pe bucata de folie metalica si intinzi cat mai uniform. Cum am spus mai sus, voi nu puneti intregi alunele, ca in fotografia de mai jos, ci tocate.

Lasi sa se raceasca si apoi dezlipesti de pe folie. 

6. Toaca crantzul cu un cutit solid. Fata de poza de dedesubt, eu l-am mai pus intr-o punga groasa si l-am mai sfaramat cu sucitorul (sau o sticla de sticla daca n-aveti sucitor) ca sa nu se simta fragmente mari din zahar ars, alunele n-ar deranja sa fie mai mari. Il pui deoparte.

FRUCTELE CONFIATE le toci cu cutitul, chiar si ciresele, desi mici, le-am dat in doua.

Bati frisca pana ce se intareste. Pui la rece, in frigider.

MERINGUE ITALIENNE

1. Bati spuma albusurile de ou. 

2. Pui pe foc o cratita cu 150 ml apa si 250 g zahar. Amesteci si incingi mixtura pana ce se obtine un sirop care fierbe spumand (pe la 120 °C). 

3. Iei craticioara de pe foc si incorporeazi siropul in albusurile de ou, folosind un mixer. Siropul cald va gati albusurile si le va face pufoase. 

4. Adaugi vanilia si continui amestecarea inca 2 minute. Lasa mixtura sa se raceasca la frigider.

Cu un tel para sau spatula, amesteci frisca batuta cu fructele tocate, crantz si meringue, cu miscari de jos in sus. Transfera mixtura in forma cu pereti detasabili, captusita cu cosuletul. Bati usor forma cu fundul de suprafata de lucru, ca inghetata sa se aseze uniform. Nu insisti ca sa nu crape cosuletul. Acoperi cu o folie alimentara din plastic. Transferi forma in congelator pentru minim 8 ore.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Nougat glacé cu sos caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (37)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness

Postat de Constelatialeu

Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness

Iata cum se prepara Reteta de tort cu jeleu de zmeura si de ness Blat : Am folosit o forma de silicon cu diametrul de 20 cm, am impartit compozitia in 3 si am copt 3 blaturi. Am pus ciocolata...

Citeste continuarea

Desert tort entremet cu gem de zmeura

Postat de Constelatialeu

Desert tort entremet cu gem de zmeura

Blat : Faina se cerne impreuna cu praful de copt si cacaua. Banana se paseaza bine. Untul moale se freaca cu zaharul , apoi se adauga oul, vanilia si jumatate din amestecul uscat, apoi smantana,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 13.03.2014, 21:02
Waw, waw...Fara cuvinte
la 13.03.2014, 21:02
Lia, tu vrei sa plang??? ce ai facut acolo???
la 13.03.2014, 21:03
L-am vazut in poster! M-am indragostit!
la 13.03.2014, 21:04
Un desert minunat, pe care l-am preparat si eu si-am avut ocazia sa-l impart cu cativa oameni dragi de aici!
Al tau arata impecabil
la 13.03.2014, 21:06
Delicios!

Vezi toate comentariile (37)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking