Dulceata de visine cu baton de vanilie

Postat de Lia1 in Dulceata / Gem
24 Iun 2014 | 6114 vizualizari
Dulceata de visine cu baton de vanilie

Buna si aromata, reteta clasica.

Ingrediente

  • 1 kg fructe fara samburi (visine, cirese, capsuni)
  • 1kg zahar tos
  • 1 pastaie de vanilie

Mod de preparare

1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele.

2. Intr-o cratita cu fund dublu (cat mai gros) si cu o suprafata mare de evaporare, pune jumatate din fructe, apoi aproape jumatate din zahar.

3. Spinteci pastaia de vanilie pe lung, razui semintele cu un cutit si le presari peste zahar. Pui si pastaia acolo.

4. Apoi adaugi restul de fructe si restul de zahar. Nu amesteci, doar scuturi cratita ca sa se strecoare zaharul printre fructe. Ii pui capacul si o lasi pana a doua zi in frigider ca sa lase sucul. A doua zi dimineata arata asa. Daca o mai lasi, va avea si mai mult suc.

5. O pui cratita la fiert la inceput la foc mediu si apoi redus la minim, in momentul in care lasa mult lichid si incep sa fiarba.

6. Spuma care se formeaza o aduni cu o spumiera uscata, sau cu o lingura intr-o farfurie adanca.

7. Fierbe fructele in continuare pana cand cantitatea lor scade la jumatate. In cazul dulcetii, daca nu vei amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi. Repet, nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalzesti. Sa fierbi intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (ceramice, de inox sau emailate cu fund dublu). Daca este cazul, pune o bucata de tabla intre flacara si oala. Sa urmaresti punctul critic cand incepe sa isi schimbe culoarea in maroniu, opresti focul pentru ca va capata gust de zahar ars. Dupa vreo ora picuri sirop pe o farfurie rece si daca nu curge imediat, poti sa opresi. Se va mai gelifia dupa racire.

8. In timp ce fierb fructele pe plita, sau a doua zi daca dupa metoda clasica vei pune in borcane dulceata rece, pregatesti borcanele: le speli bine cu detergent, le limpezesti constiincios si le pui pe gratar in cuptor. Pot sa stea culcate. Dai drumul la cuptor la maxim pentru 20-30 minute dupa care opresti focul si le lasi acolo pana in momentul in care dulceata este gata sa fie pusa in borcane. Capacele le-am oparit in apa clocotita pentru cateva minute si le-am pus la uscat alaturi de borcane in cuptorul cald, numai dupa ce focul a fost oprit.

9. Recomandarea clasica este sa toarni dulceata rece, nu fierbinte ca la gem, in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic si sterilizate in prealabil. Eu prefer metoda de la reteta trecuta pentru ca este verificata de mine, asa am procedat anul trecut cu 5 feluri de dulceata din care mai am si acum. S-au pastrat perfect in conditii de atmosfera calda in camara de bloc si nu si-au stricat consistenta, gustul nu este modificat, desigur. Prin urmare recomand sa fie pusa fierbinte in borcane si dupa ce le inchizi bine, intoarce borcanele cu capacul in jos si lasa-le asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata. Pe vremuri nu puteau intoarce borcanele pentru ca le inchideau cu celofan.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de visine cu baton de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Retete similare

Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor

Postat de gratziela

Dulceata de visine, uimitorul dulce acrisor

Spala visinele, apoi curata-le de codite si samburi. Este bine sa faci într-o tura cam 2 kg de visine curatate (deci vei avea nevoie cam de 2 ½ kg de visine). Aseaza într-un...

Citeste continuarea

Dulceata de visine

Postat de ianculubita

Dulceata de visine

Fructele spalate, curatate de samburi, le punem in vas cu zahar, amestecam si lasam 1-2 ore sa-si lase sirop. Punem apoi vasul pe foc, impreuna cu batonul de vanilie taiat in doua pe lung. Lasam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.06.2014, 15:28
Ce prezentare frumoasa
la 24.06.2014, 15:42
Minunata reteta . Prezentare a lá Lia
la 24.06.2014, 15:52
Foarte buna!
la 24.06.2014, 16:22
va imbratisez si fug la lucru. revin mai pe seara
la 24.06.2014, 16:31

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking