Dulceata/gem de cirese

Postat de gaby_d in Dulciuri
26 Iun 2011 | 5321 vizualizari
Dulceata/gem de cirese

Sa-i zic gem...sa-i zic dulceata..:) Eu stiu ca mama acasa duceata o facea cu sirop...asa cum am facut eu dulceata de trandafir iar gemul era fiert mai mult, odata cu zaharul..asa ca, asa cum am facut-o eu acum, ce-o fi ? ...................... Fiecare reteta pe care-o fac, are o poveste. Mereu imi zic ca o scriu sau voi face completari dar cand ma asez in fata tastaturii ceva ma opreste: ba doarme sotul si nu pot tzacani :), ba puii ma solicita, ba nu mai am chef si raman la ingrediente si mod de preparare. Pentru cititor e mai oke asa, dar eu sunt vorbeareata si vreau sa zic tot:). Nu-mi place dulceata de cirese, dar..pentru ca zilele trecute mi-a adus sotul o sacosa si mi-a zis :uite ce ti-am adus! (am zis mooa dar asa..un moaaa a jale :) , si am tacut ca data viitoare nu mai primesc nimic :)) ), am fost nevoita sa fac ceva cu ele. Cum prajitura facusem si aveam alta la rand , am impartit ciresele pe din doua (jumatate erau galbene , jumatate negre) si-am tras o oala de 6 l de compot , iar cele negre le-am lasat. Cand le-am gustat , o parte erau amarui. Zic : daaaa, ma sacrific sa fac o dulceata :) Noaptea, la ora 11, cat am vorbit cu mama la telefon,le-am curatat de samburi si le-am dat gata :)) . Mi-au iesit fix 1kg dupa curatare.

Ingrediente

  • Ingrediente
  • 1 kg cirese negre
  • 650 gr zahar
  • 3 cani apa

Mod de preparare

Intr-o oala groasa, cu fund dublu , am pus la fiert ciresele impreuna cu apa.
Am lasat la foc mic sa bolboroseasca-n legea lui, timp in care eu am facut o prajitura bunaaaa (o s-o postez maine).
Cand zeama a scazut la jumatate (mai lasa si ciresele ) am adaugat zaharul.
Am lasat la foc mic inca 35-40 minute curatand cand si cand spuma formata. Era atat de buna incat nici lamaia ce-o pregatisem s-o adaug , n-am pus-o. Acum ..depinde in ce vas fierbeti; eu am o oala care desi a fost destul de scumpa, este grozav de buna.Are fundul gros si nu trebuie sa amestec prea mult cand fierb ceva. Daca nu detineti o oala groasa, recomand un vas de tuci ca-i la fel de bun sau daca nu aveti amestecati mai des dupa ce puneti zaharul, sa nu afumati dulceata/gemul.
Am tot scos pe farfurioara sa vad dupa racire cat de gros e, iar cand am considerat ca e gata am oprit focul. Se ingroasa mult dupa racire, nu fierbeti prea mult.

Am turnat in borcanele curate si sterilizate, fierbinte, si am infiletat capacele.

Daca faceti cantitati mai mari pe care le pastrati in camara adaugati putin conservant .

Mi-au iesit doua borcanele de 320 plus un castronel ce ne-ar ajunge pe doua zile la micul dejun, cu lapte si unt.

Dupa ce am gustat ce a iesit, mi-am zis ranjind : imi place dulceata de cirese.
Si copiilor le-a placut mult.;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata/gem de cirese" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert briose cu cirese

Postat de CameliaComan

Desert briose cu cirese

Intr-un bol, punem ingredientele uscate (faina, zaharul, praful de copt, sarea si cacaua). Le amestecam cu o lingura. Topim untul, apoi adaugam esenta de vanilie. Adaugam laptele si untul peste...

Citeste continuarea

Desert racoros cu caise

Postat de Constelatialeu

Desert racoros cu caise

Am pus gelatina la hidratat in apa rece. Smantana rece de la frigider am mixat-o pana am obtinut o frisca ferma.Spuma de caise am pus-o intr-un castron de inox, am adaugat cele doua oua si am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.06.2011, 07:16
Neatza !Ce fain arata ,tare buna trebuie sa fie.
la 26.06.2011, 07:46
arata intr-un fel mare!!!!!
la 26.06.2011, 07:49
ce culoare frumoasa are, Gaby!
la 26.06.2011, 08:19
Doamna doamnaaaaaaaaaaa vi s-a varsat borcanelul as putea veni eu sa-mi pun pe-o felie de paine, pentru micul dejun?
Ce drag mi-e ca esti povestitoare
daca n-aveai chef puteai sa-l indrumi pe Cezaru la mine ca nu faceam mofturi
la 26.06.2011, 08:27
Buna dimineata.
Mai, mai.Uite-o pe Ana

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking