Fasole iahnie

Postat de portiadelumina in Mancaruri de post
13 Sep 2013 | 5750 vizualizari
Fasole iahnie

Un fel de mâncare pentru care de multe ori dau carnea deoparte. Cu atât mai mult cu cât fasolea are o grămadă de vitamine şi minerale, A, B6, B12, C, K, calciu, magneziu, acid folic, fier, fosfor, zinc, potasiu, seleniu, care sunt absolut necesare pentru o sănătate echilibrată. Cum spuneam şi cu alte ocazii, în fandoseala lor, unii consideră că a mânca fasole este degradant, şi înapoiat, fără să privească cu atenţie că bombele calorice de prin fast-food-uri sunt adevăratele probleme. Asta ca să nu mai zic de E-urile regăsite prin alte multe mâncăruri. Personal prefer o fasole sănătoasă cu riscul de a fi catalogat în vreun fel anume. Dixit!

Ingrediente

  • 300 gr fasole uscată (bob mărunt)
  • 70 gr ulei
  • un morcov
  • o ceapă de apă (mai mare)
  • un ardei gras roşu
  • un ardei gras galben
  • 5 grăunţi de usturoi
  • piper boabe
  • 2 foi dafin
  • o ţelină mică
  • pătrunjel rădăcină
  • pătrunjel verde
  • 100 gr. bulion
  • o lingură bicarbonat
  • sare
  • busuioc

Mod de preparare

Procedura este arhicunoscută tuturor celor ce-şi mai petrec timpul prin bucătărie, la gătit, fireşte.

Am pus fasolea la "umflat" într-un vas acoperindu-o cu apă caldă încât să nu rămână fără apă în acest timp de hidratare. În acest timp (cât fasolea a sta la hidratat) am curăţat legumele, răzuind morcovul ţi tocând ardeiul şi ceapa în cubuleţe. Ţelina şi rădăcina de pătrunjel au fost date şi ele prin răzătoare.

La momentul potrivit (când fasolea s-a hidratat cu apa în care a stat, se scurge şi se pune la fiert. Când prima apă a clocotit se pune lingura de bicarbonat şi se mai lasă la fiert două trei minute.  Se scurge această apă şi se clăteşte fasolea sub jet de apă.

Într-un vas (am preferat un vas de tuci) se călesc toate legumele până se înmoaie un pic, adăugându-se peste ele boabele de fasole. Peste toate se pune apă cât să acopere cu cel puţin 1 cm ingredientele din vas, lăsându-se la fiert la foc mic. În timpul fierberii se potriveşte de sare. Spre final se adaugă bulionul, încât să nu contribuie la întărirea boabelor de fasole, punându-se la sfârşit şi pătrunjelul verde tocat mărunt.

Fasolea poate fi servită cu murături, cu ceapă de apă ori cu vreao salată de ardei copţi. 

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole iahnie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (71)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Iahnie de fasole cu afumatura

Postat de MotanLaOale

Iahnie de fasole cu afumatura

Fasolea se pune la inmuiat de seara in apa rece. Dimineata se spala si se pune la fiert in oala minune cu vegeta si foile de dafin. Se fierbe 40 de minute pana fasolea este aproape facuta....

Citeste continuarea

Iahnie de fasole la slow cooker Crock Pot

Postat de mirela0911

Iahnie de fasole la slow cooker Crock Pot

Fasolea se tine in apa rece peste noapte. Dupa cum am spus, o pusesem la fiert in apa cu sare pentru a pregati fasole frecata. Cand am luat din ea pentru a face iahnie, era mai mult de jumatate...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

Comentarii

la 13.09.2013, 14:35
tare buna Dixit ))
la 13.09.2013, 14:35
Si noua ne place, dar recunosc ca fac destul de rar
la 13.09.2013, 14:37
Extraordinar de buna!
la 13.09.2013, 14:37
Laura, tu foloseşti cuvonte din introducerea mea, ha? ) Mulţumesc, a fost tare bună, mai ales cu murăturile astea noi.
la 13.09.2013, 14:38
Ce bunatate! O s-o fac si eu ca am muraturi sa-i pun alaturi

Vezi toate comentariile (71)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking