Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă

Postat de simonacallas in Peste
30 Apr 2014 | 4072 vizualizari
Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă

Natura are felul ei aparte de a ne încălzi trupul şi spiritul, aruncându-ne in braţe mici daruri: o zi însorită şi caldă, o dimineaţă cu flori de gheaţă în geam, un covor de frunze de culoarea chihlimbarului sau explozie de arome florale în luna lui martie… şi, pe lângă toate acestea, ne mai aduce minuni colorate, hrănitoare şi pline de savoare, provocându-ne să reinventăm feluri de a le prepara şi combina. Una dintre aceste minuni e rubarba. Săracă în calorii dar bogată în vitamina C şi minerale esenţiale (fier, magneziu, zinc, potasiu, fosfor), e folosită mult în bucătărie în sectorul dulce, dar şi în cel sărat – la aperitive, sosuri, chutney, acrirea ciorbelor sau prepararea mâncărurilor pe bază de legume şi carne – pentru că rubarba este o legumă, şi incă una foarte versatilă. Preparatul pe care îl prezint astăzi este rapid şi gustos, inspirat după o reţetă a lui Hugh Fearnley-Whittingstall – chef, jurnalist şi autor de cărţi de bucate, popular în Marea Britanie, adept al filosofiei “back to basics” (înapoi la elementele de bază). Gustul acrişor al rubarbei se îmbină perfect cu peştele gras, iar sosul cu leurdă poate fi un înlocuitor lejer petru sosul aioli sau mujdei.

Ingrediente

  • 500 g fileuri de macrou (4 fileuri mici sau 2 fileuri mari)
  • 150 g tulpină de rubarbă
  • 1 linguriţă zahăr tos
  • 1 linguriţă rasă de cimbru (eu am avut uscat, dar aş fi pus proaspăt)
  • 200 g fulgi de ovăz măcinaţi mediu (tărâţe)
  • 2 ouă
  • 1 lingură muştar
  • 1 lingură suc de lămâie (poate fi înlocuit cu oţet)
  • 50 ml ulei + 3 linguri
  • 1 legătură leurdă proaspătă
  • câteva frunze de busuioc
  • 1 plic condimente pentru peşte (opţional)
  • sare, piper după gust

Mod de preparare

Din cele două ouă (am folosit unul fiert şi unul nefiert, dar se pot folosi ambele fierte sau ambele nefierte, după preferinţă), 50 ml ulei, un praf de sare, muştar şi suc de lămâie am preparat rapid o maioneză în care am adăugat frunzele de leurdă şi de busuioc, spălate şi tocate mărunt.

Rubarba, spălată, curăţată şi tăiată în bucăţi de circa 2 cm lungime, am pus-o într-o tigaie împreună cu 2 linguri de apă, zahărul şi cimbrul, şi am ţinut pe foc timp de 5 minute, până când s-a înmuiat. Am luat tigaia de pe foc şi am pus-o deoparte.

Macroul spălat, l-am presărat cu sare şi condimente, l-am tăvălit bine prin fulgii de ovăz (apăsând, ca să se lipească) şi l-am prăjit la foc blând, într-o tigaie cu cele 3 linguri ulei, câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Am aşezat în farfurii fileurile de peşte cu garnitura de rubarbă şi o lingură de sos. Am servit imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Retete similare

Macrou cu lamaie

Postat de caroline

Macrou cu lamaie

Incepem prin a curata pestele. Taiem capul, coada si il curatam de mate. Il taiem apoi in doua pe lungime si il spalam sub un jet de apa rece.  Intr-un bol amestecam 100 ml ulei de masline...

Citeste continuarea

Hamsii prajite

Postat de rocsi_1612

Hamsii prajite

Intai de toate, se curata hamsiile, o metoda migaloasa tare, nu ma feresc sa ascund asta. Se rupe capul si se trag si matele din interior odata cu capul. La unii pestisori, nu au iesit matele si...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 30.04.2014, 11:33
pot sa ma mut la tine?)
la 30.04.2014, 11:35
Numai daca-mi promiti ca-mi arati diamantul in fiecare dimineata, pranz si seara
la 30.04.2014, 11:35
vai, cum gatesti tu!
Pot si eu cu Bya?
la 30.04.2014, 11:39
Vin si euuuuuu!
la 30.04.2014, 11:50
Va primesc pe toate, ca-mi sunteti dragi... diamantoase sau nu

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking