Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă

Postat de simonacallas in Peste
30 Apr 2014 | 5974 vizualizari
Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă

Natura are felul ei aparte de a ne încălzi trupul şi spiritul, aruncându-ne in braţe mici daruri: o zi însorită şi caldă, o dimineaţă cu flori de gheaţă în geam, un covor de frunze de culoarea chihlimbarului sau explozie de arome florale în luna lui martie… şi, pe lângă toate acestea, ne mai aduce minuni colorate, hrănitoare şi pline de savoare, provocându-ne să reinventăm feluri de a le prepara şi combina. Una dintre aceste minuni e rubarba. Săracă în calorii dar bogată în vitamina C şi minerale esenţiale (fier, magneziu, zinc, potasiu, fosfor), e folosită mult în bucătărie în sectorul dulce, dar şi în cel sărat – la aperitive, sosuri, chutney, acrirea ciorbelor sau prepararea mâncărurilor pe bază de legume şi carne – pentru că rubarba este o legumă, şi incă una foarte versatilă. Preparatul pe care îl prezint astăzi este rapid şi gustos, inspirat după o reţetă a lui Hugh Fearnley-Whittingstall – chef, jurnalist şi autor de cărţi de bucate, popular în Marea Britanie, adept al filosofiei “back to basics” (înapoi la elementele de bază). Gustul acrişor al rubarbei se îmbină perfect cu peştele gras, iar sosul cu leurdă poate fi un înlocuitor lejer petru sosul aioli sau mujdei.

Ingrediente

  • 500 g fileuri de macrou (4 fileuri mici sau 2 fileuri mari)
  • 150 g tulpină de rubarbă
  • 1 linguriţă zahăr tos
  • 1 linguriţă rasă de cimbru (eu am avut uscat, dar aş fi pus proaspăt)
  • 200 g fulgi de ovăz măcinaţi mediu (tărâţe)
  • 2 ouă
  • 1 lingură muştar
  • 1 lingură suc de lămâie (poate fi înlocuit cu oţet)
  • 50 ml ulei + 3 linguri
  • 1 legătură leurdă proaspătă
  • câteva frunze de busuioc
  • 1 plic condimente pentru peşte (opţional)
  • sare, piper după gust

Mod de preparare

Din cele două ouă (am folosit unul fiert şi unul nefiert, dar se pot folosi ambele fierte sau ambele nefierte, după preferinţă), 50 ml ulei, un praf de sare, muştar şi suc de lămâie am preparat rapid o maioneză în care am adăugat frunzele de leurdă şi de busuioc, spălate şi tocate mărunt.

Rubarba, spălată, curăţată şi tăiată în bucăţi de circa 2 cm lungime, am pus-o într-o tigaie împreună cu 2 linguri de apă, zahărul şi cimbrul, şi am ţinut pe foc timp de 5 minute, până când s-a înmuiat. Am luat tigaia de pe foc şi am pus-o deoparte.

Macroul spălat, l-am presărat cu sare şi condimente, l-am tăvălit bine prin fulgii de ovăz (apăsând, ca să se lipească) şi l-am prăjit la foc blând, într-o tigaie cu cele 3 linguri ulei, câte 2-3 minute pe fiecare parte.

Am aşezat în farfurii fileurile de peşte cu garnitura de rubarbă şi o lingură de sos. Am servit imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Filé de macrou în crustă de ovăz, cu rubarbă şi sos de maioneză cu leurdă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

File de cod prajit cu salata de cartofi

Postat de Ica_mama

File de cod prajit cu salata de cartofi

Modul de pregatire al pestelui: Spalam pestele cu apa rece, dupa care il zvantam cu un prosop de hartie. Asezam bucatile de peste pe un castron si le condimentam cu: sare,piper,zeama de...

Citeste continuarea

Dorada pane cu cartofi natur

Postat de Reli_B

Dorada pane cu cartofi natur

Spalam bucatile de peste, il lasam sa se scurga de apa, apoi il tamponam cu prosoape de hartie pentru surplusul de apa. Il condimentam cu sare si piper si il lasam la rece cel putin o ora....

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.04.2014, 11:33
pot sa ma mut la tine?)
la 30.04.2014, 11:35
Numai daca-mi promiti ca-mi arati diamantul in fiecare dimineata, pranz si seara
la 30.04.2014, 11:35
vai, cum gatesti tu!
Pot si eu cu Bya?
la 30.04.2014, 11:39
Vin si euuuuuu!
la 30.04.2014, 11:50
Va primesc pe toate, ca-mi sunteti dragi... diamantoase sau nu

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking