Foi cu crema de vanilie

Postat de aziz in Dulciuri
2 Iun 2012 | 14833 vizualizari
Foi cu crema de vanilie

Uite ca nu stiu exact cum sa-i zic bunaciunii astea...unii ii zic ,,Napoleon,,altii ,,Millefeulle,,........cand totu-i foetaj cu crema deliciosa de vanilie si frisca .Aaaa foetajul e musai facut in casa si nu oricum adic infoiat cum ii place lui ci pus frumushel in cuptior intre doua tavi si tinut la acolo pana se face ca un biscuit rumenel si crocant ......dar hai sa va spui ce sa puneti in cos cand mergeti la cumparaturi................. Reteta aluatului foetaj este de la Dia mea draga de la Tortul Cremsnit......pup Dia minunata!!!!

Ingrediente

  •     aluat foetat-foetaj facut in casa sau nu...:))cat sa ne iasa 4 foi(eu am facut foi pt tava de aragaz si le-am taiat in doua
  •     crema de vanilie din:750 ml frisca lichida+un pachet puding de vanilie
  •     glazura :doua pahare de zahar+un pahar apa(pahar 125 ml)
  •     4 patratele ciocolata cu lapte+o lingurita unt
  • Reteta aluat foetaj facut in casa:
  •     450gr faina alba
  •     2 galbenusuri
  •     125 gr iaurt gras
  •     o lingurita rasa cu sare
  •     100 ml apa carbogazoasa sau 100 ml apa de la frigider+trei sferturi lingurita rasa bicarbonat de sodiu
  •     2 linguri otet
  • Pentru intins un fel de aluat doi:
  •     200 gr unt la temperatura camerei(am incercat si varianta cu margarina la fel de bun)
  •     40 gr faina

Mod de preparare

  Aluatul se obtine amestecand ingredientele de mai sus.Daca este nevoie mai adaugam putina faina sau apa astfel incat sa obtinem un aluat elastic nelipicios.Acest aluat il impartim in doua.Untul la temperatura camerei se amesteca cu faina si il impartim in patru parti cate 2 portii pentru fiecare foaie.Intindem prima foaie, care trebuie sa fie patrata,se unge cu o parte de unt amestecat cu faina si se taie ca in imagine,aducem patratelele opuse una peste alta in mijloc ,patratul obtinut se pune in folie de plastic si se da la frigider 30 minute.La fel procedam si cu cea de-a doua foaie.Dupa 30 minute scoatem aluatul primei foi intindem pe masa unsa cu ulei ca sa nu se lipeasca si punem a doua parte de unt cu faina,taiem foaia din nou ca in imagine aducem patratelele opuse la centru ,punem patratul etajat  din nou in folie si dam la frigider pentru alte 30 minute,repetam operatiunea si cu aluatul celei de-a doua foi .Acum am terminat cu untul amestecat cu faina.Acum putem intinde foaie si coace foi pt cremsnit,prajiturele ,aperitive......eu aluatul l-am pus in congelator si l-am folosit abia dupa 2 saptamani.

Daca nu sant foarte explicita si nici imaginile cum trebuie, treceti pe la Dia sa vedeti ce frumos a lucrat....

  Aluatul de foetaj se taie la dimensiunea tavii de cuptor ;se pune in tava,se inteapa cu o furculita pe toata suprafata apoi deasupra aluatului punem hartie de copt si o alta tava daca e posibil. Pe tava de deasupra se pune o greutate metalica sau jumatate de kg fasole uscate de care nu va folositi ,stiti voi ca la tarta ;important este ca foile sa se rumeneasca ca un biscuit ,nu va ingrijorati daca nu ies perfect nici mie nu mi-au iesit (se si vede dealtfel )Dam la cuptor la 200 grade.Dupa ce s-au rumenit se taie in doua fiecare foaie ,pentru a obtine  patru randuri .

Crema :se mixeaza frisca lichida cu pudingul de vanilie.

Glazura: masurati zaharul si apa cu acelasi pahar ,un pahar de plastic de unica folosinta.Puneti impreuna la fiert intr-o craticioara si verificati din cand in cand; cu o lingura picurati pe o farfurie cand siropul are consistenta mierii de albine,luam de pe foc si punem craticioara deasupra unui vas cu apa rece de la frigider si incepeti sa frecat cu o lingura de lemn pana devine albicios ca in imagine punem peste ultimul stat al prajiturii care este din foaie de foetaj intindem uniform si facem dungi cu ciocolata topita impreuna cu untul ori la baie de abur sau in cuptorul cu microunde.aApoi cu coada unei linguri va jucati deasupra cum am facut io  :)) sau poate aveti alte idei si ma imbogatiti si pe mine :)).Se tine la frigider atat cat va tin nervii :))

Daca ti-a placut reteta noastra "Foi cu crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (53)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Placinta cu vanilie - reteta unui desert de casa savuros

Postat de Bucataras

Placinta cu vanilie - reteta unui desert de casa savuros

Iata cum se prepara Placinta cu vanilie - reteta unui desert de casa savuros: Topiți untul și ungeți fiecare foaie de plăcintă. Împăturiți în două primele două foi...

Citeste continuarea

Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Postat de momo121

Reteta de tort cu ciocolata si cafea

Iata cum se prepara Reteta de tort cu ciocolata si cafea Pentru blatul umed de vanilie:       Separam ouale, albusurile le batem spuma cu putina sare, adaugam jumatate din...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.06.2012, 20:10
Nemaipomenita prajitura ta!!!! imi place mult! Si prezentarea de nota 10
la 02.06.2012, 20:15
merci timea
la 02.06.2012, 20:21

cuvinte n-am ))
la 02.06.2012, 20:31
pup si io cu drag Azizule si ma bucur ca te-ai incumetat sa faci foietajul nici nu se compara cu cel cumparat
m-ai mai zapacit tu cu cu foile coapte intre doua tavi(musai sa incerc)
dar prajitura asta e un deliciu
la 02.06.2012, 20:40

Vezi toate comentariile (53)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking