Fructe murate in otet (reteta Motan)

Postat de MotanLaOale in Muraturi
3 Oct 2013 | 12493 vizualizari
Fructe murate in otet (reteta Motan)

La mine in familie se pun in fiecare an. Am inceput cu gutui si prune si apoi am tot adaugat fructe. Sunt foarte bune, dulci acrisoare si merg alaturi de celelalte muraturi la o masa deosebita. Merita sa incercati!

Ingrediente

  • 1 kg gutui
  • 1 kg prune
  • 1 kg mere
  • 1 kg pere tari
  • 1 kg nectarine
  • 1 kg struguri de masa albi
  • 1 kg struguri de masa negri
  • 3 radacini hrean
  • 1 legatura busuioc
  • menta
  • boabe de mustar
  • OTETUL
  • 1 l otet de vin
  • 5 l apa
  • 1 lingura sare la litru de compozitie
  • 6 linguri zahar la litru de compozitie
  • 1/2 lingurita de boabe de mustar la litru de compozitie
  • busuioc
  • menta

Mod de preparare

Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml)

Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti.

Fructele se spala si se sterg de apa.

Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.

Boabele de struguri se scot de pe ciorchini.

Gutuile, merele, perele, nectarinele se curata de seminte si se taie bucati potrivite. (nu se curata de coaja)

Hreanul se curata si se taie fasii de 4-5 cm lungime.

In borcane se pune la fund un varf de lingurita de boabe de mustar, 3-4 fasii de hrean si un varf de busuioc.

Se pun fructele in borcane in orice ordine, aproximand sa fie cam aceiasi cantitate din fiecare.

Se bat si se scutura borcanele sa se aranjeze cat mai bine bucatile de fructe.

Deasupra in fiecare borcan se pune un varf de busuioc si un un varf de lingurita de menta uscata (nu am avut proaspata) si 2-3 fasii  de hrean.

Intr-o oala se pune otetul, apa, sarea, zaharul, boabele de mustar, 3-4 fire de busuioc, 1/2 lingurita menta uscata si se pune la fiert cu capac.

Borcanele se pun pe cutite si se infasoara in prosop ud.

Cand compozitia a dat in clocot 2-3 minute se ia de pe foc si se lasa 3-4 minute.

Cu un polonic se ia din compozitia fierbinte si se toarna in borcane pe rand pana se umplu.

Cand sunt toate umplute se rotesc sa iasa aerul, se completeaza cu compozitie, se pun capacele si se lasa sa se raceasca pana devin caldute.

Se invelesc in ziare, se pun intr-o cratita inalta cu ziar pe fund, se pune apa pana sub capacele borcanelor si se pune la fiert.

Se fierb 20 minute din momentul in care capacele sunt fierbinti la mana.

Se scot dupa 20 de minute si se pun in patura la racit.

Cand se racesc se duc in camara sau in dulapul din balcon.

Sunt bune si dupa 2 ani!

Daca ti-a placut reteta noastra "Fructe murate in otet (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gogosari in otet (reteta video)

Postat de JamilaCuisine

Gogosari in otet (reteta video)

Pentru gogosarii in otet pregatim in primul rand saramura. Pentru fiecare litru de otet punem 2 litri de apa. Aceasta saramura ajunge pentru 3-4 kg de gogosari. Mai avem nevoie de o lingura de...

Citeste continuarea

Gogosari in sos de rosii

Postat de merisor67

Gogosari in sos de rosii

De menționat că gogoșarii au fost cântăriți în stare naturală, nu după ce i-am curățat. Spălăm gogoșarii foarte bine în apă rece, îi ștergem și îi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.10.2013, 13:56
De retinut
la 03.10.2013, 13:59
tre sa fie tare bune!!!suna bine!!
la 03.10.2013, 14:01
Motanel, m-ai dat pe spate cred ca sunt bestiale, bine ca am nascut ca veneam la Bucuresti de urgenta
foarte, foarte misto ideea si sunt profund "impofticiata" de cum arata )
la 03.10.2013, 14:04
Ohhh ce bine arata!!
la 03.10.2013, 14:04
super idee! cred ca sunt tare bune!

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking