Gem de măceşe

Postat de diaconta in Dulceata / Gem
2 Noi 2013 | 36998 vizualizari
Gem de măceşe

Cu siguranţă mulţi dintre voi ştiţi care sunt beneficiile consumului de măceşe.Maceşele pot fi un adevarat miracol pentru sănătate.Maceşele conţin cantităţi însemnate de vitamine,flavonoide,acizi graşi şi acid retinoic care ajută la regenerarea şi întinerirea pielii,calciu,acid citric,fier,fosfor.Vitaminele A,C.D,E precum si complexul de vitamine B conţinute de maceşe ajuta la curăţarea sistemului urinar,vindeca afectiuni ale plamânilor si sistemului vascular. Măceşele au un conţinut de vitamina C de 60 de ori mai mare decât cel conţinut de citrice,contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar. Consumul regulat de măceşe ajuta la prevenirea ori vindecarea unor afecţiuni precum artrita,infecţiile urinare,digestive,gastrita ori infertilitatea dar si la reglarea funcţiei rinichilor,prevenind retenţia de apa.Maceşele au un conţinut ridicat de pectina care are un efect laxativ. Uleiul de maceşe are proprietaţi miraculoase în tratamentele de înfrumuseţare,dar trateaza şi afecţiuni precum psoriazisul sau eczemele. Dar pe lângă toate aceste proprietăţi terapeutice,fructele maceşului pot fi folosite pentru prepararea unui gem delicios.Gemul de măceşe este de departe preferatul nostru.Atât de fin,de aromat ,de gustos şi cu o culoare care-ţi stârneşte imaginaţia.La fel de potrivit pe o felie de pâine cu unt lângă o cană aburinda de lapte dar şi pentru o prăjitură.

Ingrediente

  • 4 l pastă de măceşe
  • 1,5 kg zahar
  • 12 borcane 400 ml

Mod de preparare

Noi cumparam  în fiecare an pasta de macese de la o doamna.

Obtinerea acestei paste de maceşe din care se face gemul este un procedeu foarte îndelungat şi anevoios.

Doamna respectiva are o maşina speciala cu care obtine aceasta pasta.

In principiu procedeul este urmatorul: se fierb maceşele,se strecoara,apoi se trec de mai multe ori printr-o sita foarte deasa pentru a înlatura puful(perii) pe care-i conţin fructele de maceş.

Cu ani în urma,cumparam pasta de la o batrânica,care era parca desprinsa din povestile copilariei.Nici nu pot sa va descriu cum îi aratau mâinile batucite de sita aspra.

Asadar,daca avem posibilitatea sa cumparam pasta gata preparata,este usor de obtinut gemul.

Pasta se amesteca cu zaharul si se pune cu cratita sa fiarba la foc mic.

Cantitatea de zahar este în functie de cât de dulce doriti sa fie.

Noua ne place putin mai acrişoara.

Daca maceşele sunt coapte,nu va fi nevoie de prea mult zahar.

Se fierbe pâna când se obtine consistenta dorita.O ora am fiert-o noi.

Cum pasta a fost destul de groasa si,cum spuneam,macesele au un conţinut mare de pectina,procedeul nu va dura foarte mult.

Pentru a vedea care e consistenta,luati o lingura  de gem pe o farfurioara,o lasati sa se raceasca si vedeti daca e suficient de tare.

Am pus gemul fierbinte în borcane,le-am pus capacul si le-am lasat în cuptorul calduţ(dupa ce am oprit focul) pâna s-au racit.

 

Foarte usor de preparat,foarte foarte bun si mereu prea puţin.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de măceşe" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (32)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Familia

Postat de Constelatialeu

Desert tort Familia

Blatul l-am pregatit cu o seara inainte, se taie mai bine a doua zi , am folosit o forma de tort cu diametrul de 28 cm tapetata cu hartie de copt.  Albusurile cu un praf de sare le-am mixat...

Citeste continuarea

Melcisori cu nuca si gem de macese

Postat de diaconta

Melcisori cu nuca si gem de macese

Faina am amestecat-o cu drojdia,zaharul , sarea,vanilia,coaja de lamâie,apoi am pus ouale. Am omogenizat toate ingredientele,dupa care,cu ajutorul mixerului la care am atasat paletele...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.11.2013, 21:01
la 02.11.2013, 21:01
la 02.11.2013, 21:02
Ador gemul de macese si nu am mai mancat demult. Ai facut destula insa cat sa imi dai si mie 1-2 borcane . Arata minunat
la 02.11.2013, 21:06
la 02.11.2013, 21:08
acu doi ani am facut si eu dar e tare multa munca iar anul asta am stat rau cu timpul .

Vezi toate comentariile (32)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking