Gem de prune cu nuca

Postat de gaby_d in Dulceata / Gem
25 Sep 2020 | 5189 vizualizari
Gem de prune cu nuca

Reteta de gem de prune cred ca este cea mai cautata reteta de gem la noi. Consumata ca atare, cu paine proaspata si-o cana cu lapte  sau inclusa in prajituri, cornulete, galuste cu prune si placinte, gemul cu nuca are o savoare aparte, asta depinzand, bineinteles, si de soiul de pruna ales Prunele din care imi place mie sa fac gem sunt prunele cu coaja care bate in albastru. N-as sti sa va zic cum se numeste soiul dar o sa-l vedeti in imagini. Din ele iese un gem de prune, deliciu! Nuca este o optiune personala insa eu insist sa n-o ocoliti. Are partea ei de merit 😉 Eu o sa va scriu reteta asa cum o fac eu, fiarta pana la consistenta pe care o vedeti in imaginile retetei. Voi daca-l vreti mai gros, plusati nitel timpul pana cand gemul ajunge la consistenta care va place voua. Tmpul depinde foarte mult si de cat sunt de coapte prunele, de dulci/acre  si ce soi ati ales. In general prefer sa fac cantitati mai mici, sa nu fierb excesiv la el, ramanand astfel o culoare la fel de apetisanta pe cat  ii este de bun gustul.

Ingrediente

  • 2, 8 kg prune coapte foarte bine (cantarite dupa curatare)
  • 800 g zahar tos
  • 150 g miez de nuca

Mod de preparare

Mod de preparare gem de prune cu nuci

Spalati si curatati prunele de codita si sambure. Le rupeti in doua si le puneti intr-o cratita incapatoare, cu fund dublu.

Puneti cratita la foc mic, mic si lasati prunele sa se inmoaie si sa-si lase zeama. Amestecati cand si cand pentru a fi cuprinse toate de caldura. Treptat prunele se vor inmuia si vor fierbe in suc propriu. Amestecati periodic timp de 30-35 minute, apoi adaugati zaharul si nuca rupta, bucati mari.

Amestecati bine pana cand se topeste zaharul si gustati amestecul sa vedeti daca este suficient de dulce. In caz contrar mai suplimentati cantitatea de zahar, treptat, pana ajungeti la un gust pe placul vostru.

Din acest moment tot ce trebuie sa faceti este sa aveti grija sa nu afumati gemul si sa amestecati destul de des. Treptat va scadea in volum si se va ingrosa. Depinde cat de zemoase sunt prunele, cat de mare dati flacara la fiert.

Eu l-am mai fiert inca o ora si 20 de minute, apoi am scos intr-o farfurioara si am pus la frigider.

Mi-a placut gustul, culoarea, asa ca am oprit focul. Voi daca preferati mai gros, il mai lasati. Cu cat se ingroasa trebuie amestecat si mai des.

In borcanele sterilizate in prealabil am pus gemul, am infiletat bine capacele, am invartit borcanele cu gura in jos si le-am pus invelite intr-o patura pana la racirea completa.

 

N-a mai ramas decat sa le depozitez in camara sau beci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de prune cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de cornuri cu gem

Postat de privatelaura

Reteta de cornuri cu gem

Iata cum se prepara reteta de cornuri cu gem Mai intai se pune drojdia in putina apa calduta si cu putin zahar. Se lasa pana se activeaza maiaua. In vasul robotului de framantat se pun faina...

Citeste continuarea

Reteta de cornulete cu drojdie si untura

Postat de Constelatialeu

Reteta de cornulete cu drojdie si untura

Iata cum se prepara Reteta de cornulete cu drojdie si untura Intr-un castron am cernut faina 450 g ( daca mai este nevoie mai adaugam dupa aceea), am presarat sarea, am facut o adancitura in...

Citeste continuarea

Comentarii

la 25.09.2020, 13:39
Aici m-ai atins . Combinatia ideala este ,, tartina "" cu gem de prune si lapte
la 25.09.2020, 13:53
Daaaa
la 25.09.2020, 14:22
Un deliciu de toamnă...!
la 25.09.2020, 14:29
la 25.09.2020, 15:55
Savoare si culoare!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking