Gem de struguri

Postat de diaconta in Conserve
22 Oct 2018 | 1783 vizualizari
Gem de struguri

O reţetă cu ingrediente puţine, foarte migăloasă, dar pot să vă spun că rezultatul este un deliciu. Merită să o pregătiţi, mai ales dacă aveţi struguri foarte dulci din grădină. Anul acesta am avut foarte multe fructe de la grădină şi parcă, oricât de obositor a fost, era păcat să nu le punem la păstrare în cămară. Si pentru că după ce am cules strugurii pentru vin, tot au mai rămas foarte mulţi, m-am gândit să fac şi nişte gem. De fapt, văzusem pe blogul Angelicăi, Angel’s food, dulceaţă de struguri. Tare mult mi-a plăcut ideea. Doar ca Angelica a păstrat cojile întregi. Noua nu ne plac aşa şi m-am gândit să le pasez în blender. Si pentru că strugurii erau foarte dulci, am pus şi mai puţin zahăr. Si uite aşa, azi am pregătit a cincea repriză de gem de struguri.  

Ingrediente

  • 2.500 kg boabe de struguri
  • 1.300 kg zahar
  • 1 lamâie
  • Vanilie, scorţişoară
  • 5 sau 6 borcane de 400 ml.

Mod de preparare

Se spala boabele de struguri si se scurg.

Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa.

Se scoate pulpa din fiecare coaja. Cojile se pastreaza.

Pulpa se pune într-o cratita, la foc mic. Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca sa putem separa seminţele.

Trecem totul printr-o sita deasa, iar pulpa rezultata o punem iarasi în vasul în care  vom fierbe gemul.

Eu am folosit o cratita din inox cu fundul gros.

Cojile de la struguri le-am pus în blender si le-am pasat, apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.

Am adaugat zeama de la lamâie.

Am pus sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase. Cam jumatate de ora am lasat eu.

Am cules spuma care s-a format când a început sa fiarba.

Am adaugat apoi zaharul si am mai lasat sa fiarba cam o ora.

Daca credeti ca e nevoie, puteti sa mai adaugati zahar. Noua nu ne place foarte dulce.

Strugurii contin foarte multa pectina, deci gemul se va închega destul de repede.

Eu am pus o farfurioara în congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul, am pus putin gem pe farfurioara. Daca se încheaga, putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.

La final eu am adaugat vanilie si scortisoara.

Am pus apoi gemul în borcanele pregatite, curate si uscate.

Pentru a evita spargerea borcanelor, eu pun borcanul într-o farfurie metalica.

Am închis borcanele si le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.

Dupa aceasta se pot pune la pastrare în camara sau se pot consuma.

Prima  portie la mine s-a evaporat destul de rapid, au fost multi pofticiosi.

Daca mai aveti struguri, va recomand cu drag sa încercati reteta.

 

S-aveţi poftă!

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de struguri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Retete similare

Mere la borcan

Postat de Pungasa_Rogue

Mere la borcan

Merele curatate de coaja si seminte si spalate se impart pe jumatate. O parte se dau pe razatoarea mare a robotului de bucatarie, iar cealalta parte se taie cubulete. Se pun in doua cratiti...

Citeste continuarea

Zarzavat pentru iarna cu rosii si ardei

Postat de Pungasa_Rogue

Zarzavat pentru iarna cu rosii si ardei

Se spala rosiile, se taie in sferturi si li se indeparteaza coditele, apoi se dau prin robot si se pun intr-un tuci mare. Ardeiul se curata de seminte si cotor, se spala, se taie in bucati...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Crockpot Express

- 20 %
999.99 lei
799.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 22.10.2018, 21:55
Ai adus bunacinea Sisif ?
la 22.10.2018, 21:58
Superb Die scumpa!
la 22.10.2018, 22:02
Buna seara.
Eu v-am adus reteta mea de gem de struguri.
Daca eu ziceam ca e migaloasa,o doamna mi-a spus ca ea are o reteta de dulceata de struguri foarte usoara.
Opareste boabele de struguri si apoi scoate samburii cu un ac de siguranta.
Voi puteti sa alegeti varianta mai usoara )))
la 22.10.2018, 22:08
Eu am inca de anul trecut pe fundul unui borcan...atat de mult am iubit dulceata de struguri incat inca mai trag de ea....eu am pus boabele cu tot cu samburi si nu m-a deranjat lucrul acesta....anii trecuti am facut peltea tot asa boabele blenduite si apoi trecute prin sita,,,,oricum are un gust fantastic....
la 22.10.2018, 22:10

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking