Gem de struguri

Postat de Constelatialeu in Dulceata / Gem
29 Sep 2020 | 5101 vizualizari
Gem de struguri

Ma tot mancau degetele sa fac gemul asta de cand a postat Dia reteta, apoi am si gustat din el, mi-a adus Dia la Praidalion un borcanel, asa ca acum mi-am suflecat rabdarea, am instruit-o bine si m-am pus pe treaba...Strugurii din care am facut gem sunt struguri de vin, soiul ''Capsunica'', parfumati aromati. M-am documentat cum sta treaba cu strugurii astia, cica au  origini americane, au fost creati acum cca 200 de ani in Carolina de Sud, numele sau original este ''Isabella'', datorita aromei puternice de capsuni, atat a strugurilor cat si a vinului , i-a atras denumirea de ''Capsunica ". In secolul XIX-lea a fost adus in Europa si s-a raspandit foarte repede datorita rezistentei la boli ( foarte rar afectat), la daunatori (imun la filoxera) si rezistent la ger. In majoritatea tarilor Europene este interzisa prin lege inmultirea sa,insa poate fi intalnit in foarte multe gospodarii.

Ingrediente

  • 5 kg boabe de struguri ( Capsunica)
  • 2,6 kg zahar
  • 2 lamai, zeama
  • optional
  • vanile si scortisoara -eu n-am pus, sunt prea aromati strugurii sa le stric eu gustul

Mod de preparare

Mai intai am cules strugurii, apoi am adunat bob cu bob, am cantarit boabele, le-am spalat, apoi m-am apucat sa decojesc.

Am pus separat cojile, iar intr-o cratita boabele decojite. Boabele decojite le-am pus cca 10 min sa fiarba, apoi le-am trecut printr-o sita, sa pot separa samburii de pulpa.

Cojile le-am dat prin blender pana am obtinut o pasta. Am amestecat pasta de coji cu pulpa de struguri si am pus la fiert cca 30  min, timp in care am luat spuma formata.

Dupa ce am luat spuma, am adaugat zaharul, zeama de lamaie si am dat focul la mic, am lasat sa fiarba cca 2 ore. Am pus intr-o farfurioara o lingura de gem si am bagat-o la congelator sa vad daca este legat bine gemul, a fost suficient de legat, dupa 2 ore de fiert la foc mic.

Am pus gemul fierbinte in borcane sterilizate, le-am capacit si apoi le-am acoperit cu o patura si le-am lasat sa se raceasca.

Pot sa spun ca este un gem foarte gustos, parfumat si aromat, numai bun de intins peste o felie de paine cu unt sau folosit in diverse prajituri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de struguri" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (10)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Gem de struguri

Postat de diaconta

Gem de struguri

Se spala boabele de struguri si se scurg. Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa. Se scoate pulpa din fiecare coaja. Cojile se pastreaza. Pulpa se pune într-o cratita, la foc mic. Se...

Citeste continuarea

Pizza cu must, struguri si smochine

Postat de Corina33

Pizza cu must, struguri si smochine

Se amesteca intr-un bol faina cu drojdia, scortisoara si sarea. Se storc strugurii cu un storcator de fructe. Se adauga100 ml must peste faina si se framanta impreuna cu uleiul si cu mierea....

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.09.2020, 13:31
la 29.09.2020, 14:09
Bravo !!! Munca de chinez batran Trebuie mare rabdare sa prepari asa ceva !!!Si in zona noastra exista soiul acesta de struguri . Este foarte raspandit . Acum ca ne-ai spus tu , cred ca din cauza aromei si arezistentei la daunatori .
la 29.09.2020, 15:15
Si mie imi place gemul de struguri, fac in fiecare an si cred ca avem acelasi soi, dupa aspect. E migaloasa partea cu scos samburii, dar merita!
la 29.09.2020, 19:37
Foarte bun!
la 29.09.2020, 20:04
Bun!

Vezi toate comentariile (10)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking