Se spala boabele de struguri si se scurg.
Urmeaza apoi partea cea mai migaloasa.
Se scoate pulpa din fiecare coaja. Cojile se pastreaza.
Pulpa se pune într-o cratita, la foc mic. Se fierbe câteva minute, pâna când se înmoaie suficient ca sa putem separa seminţele.
Trecem totul printr-o sita deasa, iar pulpa rezultata o punem iarasi în vasul în care vom fierbe gemul.
Eu am folosit o cratita din inox cu fundul gros.
Cojile de la struguri le-am pus în blender si le-am pasat, apoi le-am pus peste pulpa strugurilor.
Am adaugat zeama de la lamâie.
Am pus sa fiarba la foc mic pâna ce a scazut si a început sa se îngroase. Cam jumatate de ora am lasat eu.
Am cules spuma care s-a format când a început sa fiarba.
Am adaugat apoi zaharul si am mai lasat sa fiarba cam o ora.
Daca credeti ca e nevoie, puteti sa mai adaugati zahar. Noua nu ne place foarte dulce.
Strugurii contin foarte multa pectina, deci gemul se va închega destul de repede.
Eu am pus o farfurioara în congelator si când am considerat ca ar fi gata gemul, am pus putin gem pe farfurioara. Daca se încheaga, putem sa oprim focul si sa îl punem în borcane.
La final eu am adaugat vanilie si scortisoara.
Am pus apoi gemul în borcanele pregatite, curate si uscate.
Pentru a evita spargerea borcanelor, eu pun borcanul într-o farfurie metalica.
Am închis borcanele si le-am acoperit cu o patura pâna a doua zi.
Dupa aceasta se pot pune la pastrare în camara sau se pot consuma.
Prima portie la mine s-a evaporat destul de rapid, au fost multi pofticiosi.
Daca mai aveti struguri, va recomand cu drag sa încercati reteta.
S-aveţi poftă!