Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post

Postat de mihaelar63 in Mancaruri de post
3 Dec 2018 | 3211 vizualizari
Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post

 Este o mancare a copilariei mele. Este o mancare de provenienta ungureasca, posibil ca nu stiu denumirea corecta, eu asa am retinut-o. O facea maica -bunica din partea tatalui. In casuta din satul salajan maica intindea o patura fara ou, o lasa mai groasa. Rupea din ea bucati ce le lasa sa se scalde in oala ce clocotea pe ploaptar [ plita ]. Apoi amesteca aceste laste scurse de apa cu cartofi rantaliti [ cu ceapa ] . Cativa castraveti murati intregeau festinul. In ziua de astazi asa ziselor vremuri moderne prepar aceasta mancare cu paste fainoase din grau dur.

Ingrediente

  • 6 cartofi fierti in coaja
  • 250 gr paste din grau dur
  • 2 cepe verzi
  • 100 ml ulei
  • 1/2 lingurita boia rosie dulce de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde optional
  • moare -zeama de varza acra

Mod de preparare

  1. Cartofii fierti in coaja se curata, se zdrobesc si se sareaza.
  2. Ceapa verde se curata , se spala si se taie rondele .
  3. Pastele se fierb in apa sarata  respectand indicatiile de pe ambalaj .
  4. Scurgeti pastele dupa fierbere de apa .
  5. Pastrati 100 ml din apa in care au fiert pastele .
  6. Sotati usor ceapa in ulei si adugati boia si cartofii fierti pe care i-ati zdrobit .
  7. Cartofi pot fi zdrobiti aleatoriu , si mai mari si mai mici . Este o mancare taraneasca .
  8. Gustati si sarati daca mai este nevoie . Piparati .
  9. Cartofilor rantaliti cu ceapa se poate aduga putina apa in care au fiert pastele .
  10. Astfel cartofi se vor imprieteni mai bine cu pastele .
  11. Amestecati pastele fainoase cu cartofii .
  12. Optional daca va place inveseliti mancarea cu frunzulite de patrunjel si codite de ceapa verde taiate rondele .

                                   Pofta buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Covrigei crocanti de post

Postat de Ina

Covrigei crocanti de post

Intr-un vas incapator, cernem faina ( chiar si de doua ori) pentru a o aerisi. Intr-un castron, punem 50 ml apa calda cu zaharul, drojdia si o lingura de faina. Amestecam cu o furculita si...

Citeste continuarea

Icre de fasole

Postat de Pungasa_Rogue

Icre de fasole

Fasolea se alege (sa nu fie boabe stricate), se spala in doua-trei ape, apoi se pune la fiert intr-o cratita cu apa. Dupa ce da in cateva clocote, se ia de foc, se acopera cratita cu un capac si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.12.2018, 00:12
la 04.12.2018, 01:59
la 04.12.2018, 08:05
la 04.12.2018, 08:43
la 04.12.2018, 08:52
Bune!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking