Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post

Postat de mihaelar63 in Mancaruri de post
3 Dec 2018 | 3211 vizualizari
Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post

 Este o mancare a copilariei mele. Este o mancare de provenienta ungureasca, posibil ca nu stiu denumirea corecta, eu asa am retinut-o. O facea maica -bunica din partea tatalui. In casuta din satul salajan maica intindea o patura fara ou, o lasa mai groasa. Rupea din ea bucati ce le lasa sa se scalde in oala ce clocotea pe ploaptar [ plita ]. Apoi amesteca aceste laste scurse de apa cu cartofi rantaliti [ cu ceapa ] . Cativa castraveti murati intregeau festinul. In ziua de astazi asa ziselor vremuri moderne prepar aceasta mancare cu paste fainoase din grau dur.

Ingrediente

  • 6 cartofi fierti in coaja
  • 250 gr paste din grau dur
  • 2 cepe verzi
  • 100 ml ulei
  • 1/2 lingurita boia rosie dulce de ardei
  • piper
  • sare
  • patrunjel verde optional
  • moare -zeama de varza acra

Mod de preparare

  1. Cartofii fierti in coaja se curata, se zdrobesc si se sareaza.
  2. Ceapa verde se curata , se spala si se taie rondele .
  3. Pastele se fierb in apa sarata  respectand indicatiile de pe ambalaj .
  4. Scurgeti pastele dupa fierbere de apa .
  5. Pastrati 100 ml din apa in care au fiert pastele .
  6. Sotati usor ceapa in ulei si adugati boia si cartofii fierti pe care i-ati zdrobit .
  7. Cartofi pot fi zdrobiti aleatoriu , si mai mari si mai mici . Este o mancare taraneasca .
  8. Gustati si sarati daca mai este nevoie . Piparati .
  9. Cartofilor rantaliti cu ceapa se poate aduga putina apa in care au fiert pastele .
  10. Astfel cartofi se vor imprieteni mai bine cu pastele .
  11. Amestecati pastele fainoase cu cartofii .
  12. Optional daca va place inveseliti mancarea cu frunzulite de patrunjel si codite de ceapa verde taiate rondele .

                                   Pofta buna !!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ghendermas -cartofi cu paste fainoase -de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (22)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cuscus cu legume si ciuperci pleurotus

Postat de camelia75

Cuscus cu legume si ciuperci pleurotus

1.Puneti apa la fiert cu o lingurita de sare si curry,apoi cand da in clocot, trageti dupa foc si puneti cuscus-ul. 2.Sarati si piperati ciupercile,apoi puneti-le pe grillul incins uns cu 1...

Citeste continuarea

Cartofi la cuptor, cu legume caramelizate

Postat de merisor67

Cartofi la cuptor, cu legume caramelizate

Curatam cartofii, ii spalam si ii taiem in felii lungi, mi se pare mie ca arata mai bine asa, dar se pot taia dupa imaginatia fiecaruia. De data aceasta am folosit cartofi albi, ca se prepara...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.12.2018, 00:12
la 04.12.2018, 01:59
la 04.12.2018, 08:05
la 04.12.2018, 08:43
la 04.12.2018, 08:52
Bune!

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking