Ingrediente
- o cana mare de apa calduta, aproxim 300ml
- 2 cani de apa la temp camerei
- 250-300g faina
- 1 plic drojdie uscata (6-8gr)
- 1 varf de lingurita de sare
- 1plic zahar vanilinat
- 5 linguri zahar
- 2lingurite coaja de lamaie(optional)
- miere
- scortisoara
- ulei pentru prajit
-
Mod de preparare
Se amesteca drojdia uscata cu o lingurita de zahar si 2 lingurite de apa calduta. Se freaca pana se topeste zaharul si apoi se lasa sa se activeze drojdia, sa creasca un pic, cam 10-15 minute (daca nu creste nu e nici o problema, mie ultima data nu mi-a crescut).
Se pun 250 grame faina, sarea si zaharul vanilinat intr-un castron si se amesteca. Se face o gropita in mijlocul fainii si se pune drojdia crescuta, si restul canii de apa caldutza ( eu am avut o cana mare de yena care are 300ml) si se amesteca. In caz ca este prea lichida se mai potriveste de faina pana are o consistenta moale dar elastica. Se lasa la crescut undeva la cald pana isi dubleaza volumul.
Intre timp am preparat sirop dupa reteta clasica..Am pus o cana de apa de la temp camerei (300ml) si restul de la cele 5 linguri de zahar si cele doua lingurite de coaja de lamaie si l-am lasat sa fiarba cam 10 minute.
Dupa ce coca a crescut se pune uleiul la incins. Atentie! Se prajesc in baie de ulei...deci trebuie destul ulei si o craticioara, nu tigaie.
Eu le-am pus la prajit luand cu lingurita aluatul, in momentul in care se ridica la suprafata si se rumenesc sunt gata. Se pun pe o farfurie acoperita cu servetel absorbant si se lasa cateva minute pentru a se scurge uleiul. Dupa ce uleiul s-a scurs se scufunda o data in siropul preparat si se pune pe farfuria/castronelul in care urmeaza a fi servite.
Se stropesc cu miere de albine si apoi cu scortisoara dupa gust. Se servesc calde, chiar un pic fierbinti.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gogosele cu miere si scortisoara (de post)" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (11)
|