Gomboti cu prune

Postat de ionix in Dulciuri
27 Sep 2010 | 15026 vizualizari
Gomboti cu prune

reteta o am de la d-na Administrator :D m-am chinuit sa descifrez scrisul dar am reusit pana la urma :p va dau reteta exact cum am luat-o de la ea, eu am micsorat portiile...

Ingrediente

  • pentru aluat:
  • circa 1,5-2 kg cartofi
  • circa 600 g faina
  • 4 oua
  • 1 pliculet zahar vanilat (pentru aroma)
  • 3-4 linguri cu ulei
  • pentru umplutura:
  • circa 45 de prunisoare sau 23 mari, taiate-n doua
  • 4-5 linguri cu zahar
  • o lingurita cu scortisoara
  • pentru compozitia de tavalit: hahahha :D
  • circa 400 g pesmet
  • 5-6 linguri cu ulei
  • circa 8-9 linguri cu zahar
  • 4-5 pliculete zahar vanilat
  • esenta de rom (optional) 

Mod de preparare

Pregatire prune:

Prunele se spala bine si se taie pe lung, dar nu pana la capat, suficient de mult cat sa poti scoate samburele.  Intr-un vas amestecam zaharul cu scortisoara.

Preparare aluat:

Cartofii se curata, se spala si se pun la fiert.  Dupa ce au fiert ii pisam bine, cand inca sunt fierbinti, sau ii dam prin masina de tocat iar apoi ii lasam sa se raceasca.

Intre timp, pana se racesc cartofii, punem uleiul la incins intr-o tigaie mai mare. Cand s-a incins uleiul bine, punem pesmetul si amesecam intruna pentru a nu permite pesmetului sa se lipeasca si sa se arda.

Dupa vreo 5 minute, timp in care am "perpelit" pesmetul, adaugam zaharul si zaharul vanilat....  amestecam iar inca vreo 2-3 minute iar apoi stingem focul...

Intr-o oala se pune apa si se da la foc mare pana clocoteste apoi se lasa la foc mediu, facem asta pentru a fi pregatiti.

 Revenim la prepararea aluatului:

Cand cartofii s-au racit si au fost pasati bine, se presara un praf de sare si se amesteca.  Adaugam ouale si zaharul vanilat iar apoi  amestecam. Punem si faina, putin cate putin, si amestecam bine.

Atentie la cata faina puneti, aluatul nu trebuie sa fie ca cel de gogosi... aluatul va avea o constistenta putin lipicioasa dar elastica, va putea fi manevrat cu usurinta... nu faceti un aluat normal, nelipicios, penru ca riscati sa va iasa galustele prea tari... iar prea putina faina inseamna descompunerea galustelor in apa :D

Dupa ce am preparat aluatul, presaram faina pe o planseta curata si modelam din aluat niste bilute mai mari. Biluta respectiva se bate cu palma si aplatizam pana o facem ca pe o lipie mai mica.

In mijlocul aluatului vom aseza o pruna, inauntru prunelor vom pune cate putin zahar cu scortisoara, si unim aluatul facandu-l iar biluta. Invartim intre palme pentru a fi mai usor.

Cu o paleta cu gauri asezam galustele, una cate una, in apa fierbinte.  Se lasa pana cand plutesc deasupra apei si se scot cu paleta. Cand le scoatem cu paleta trebuie sa le scurgem bine de apa si apoi le tavalim prin pesmet, le tavalim cat sunt fierbinti. Se rostogolesc suficient de mult cat sa fie imbibate bine cu pesmet. Repetam procedeul pana cand terminam de facut toate galustele.

Sunt bune atat calde cat si reci.

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gomboti cu prune" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (25)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de gomboti cu prune

Postat de MotanLaOale

Reteta de gomboti cu prune

Iata cum se prepara Reteta de gomboti cu prune Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna...

Citeste continuarea

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Postat de MotanLaOale

Desert galuste cu prune in crusta de biscuiti

Cartofii se fierb in coaja. Se curata fierbinti de coaja si se dau imediat pe razatoare sau se paseaza cu telul de facut piure. Se toarna uleiul si se amesteca bine, bine si cu un praf de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.09.2010, 18:41
super ! primele 5 furculite ca si eu am papat primii gomboti
la 27.09.2010, 18:45
multumesc frumos....
la 27.09.2010, 19:43
yammy. Imi plac foarte mult galustele cu prune
la 27.09.2010, 19:56
vreau si eu 2-3 bucati......................
la 27.09.2010, 20:05
@POstavaru.... si mie dar ... nah, tin dieta eu mancam de obicei de la D-na administrator e prima oara cand le fac yo

@Medi.... iti dau mai... eu va dau cat vreti numa' sa va ingras si sa nu mai par asa grasuta pe langa voi

Vezi toate comentariile (25)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking