Gulas

Postat de andaoana in Vita
18 Iul 2017 | 9520 vizualizari
Gulas

Retete de gulas sunt multe si fiecare zona are specificul ei. Gulasul este o reteta foarte veche, care se face la ceaun. S-a raspandit din Campia Panonica, incet, in multe tari si fiecare si-a pus amprenta asupra retetei.  La inceput a fost pregatit cu carne de vitel, dar odata cu raspandirea lui pe alte meleaguri a fost folosita carne de porc, oaie, cal sau in combinatie. Reteta pe care azi o propun este un gulas austriac, foarte aromat. L-am pregatit pe aragaz, la foc mic.   Cel mai important lucru este sa alegeti o carne buna, de preferinta de vitel, pentru ca fierbe mai repede si sa va inarmati cu rabdare.

Ingrediente

  • 500 gr carne de vitel
  • 300 gr ceapa
  • 2 catei usturoi
  • 1 lingura otet din vin alb
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 10 gr boia dulce
  • 5 gr boia afumata
  • 1/2 lingurita boia iute sau fulgi de chili (se poate inlocui cu ardei iute)
  • 1/2 lingurita seminte de chimen
  • 300 ml supa de vita/pui/legume sau chiar apa
  • 2 linguri untura
  • 1 fir de cimbru
  • sare
  • piper

Mod de preparare

Carnea o taiem in cubulete mai mari.

Ceapa o taiem marunt si intr-un tuci sau o oala cu fund gros, o punem la calit in untura. Cand ceapa este moale, adaugam pasta de rosii si supa sau apa. Boiaua o amestecam cu otetul de vin alb si le punem in oala.

Punem carnea si lasam sa fiarba la foc mic, amestecand din cand in cand, pana cand scade la jumate. In cazul in care carnea nu este moale, atunci mai trebuie sa adaugati supa sau apa, dar obligatoriu sa fie calda. Daca mai trebuie sau nu adaugata supa/apa, depinde de vasul in care gatiti gulasul.

 Semintele de chimen le maruntim intr-un mojar si le adaugam peste carne. Asezonam cu sare si piper, punem si usturoiul pisat si mai lasam 10 minute sa fiarba.

Se serveste cald alaturi de cartofi copti, galuste de paine sau orice garnitura doriti.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (16)
Retete similare

Gulyas de curcan cu ciuperci de padure si galuste din cartofi

Postat de panacris

Gulyas de curcan cu ciuperci de padure si galuste din cartofi

Carnea se curăță și se pune la fiert în vasul multicooker-ului l programul Boil cca. 30 de minute. Apoi  se scoate și se curăță de oase. Aparatul Multicooker Phillips se...

Citeste continuarea

Gulas unguresc

Postat de momo121

Gulas unguresc

Carnea de vita o taiem cubulete, iar ceapa o taiem marunt. Intr-o oala mai mare punem uleiul, iar cand s-a incins, calim ceapa usor, fara sa se arda. Adaugam carnea si o prajim cateva minute,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.07.2017, 12:01
la 18.07.2017, 12:03
la 18.07.2017, 12:11
Bun !
la 18.07.2017, 12:21
Ce buuuun!
la 18.07.2017, 12:37
Foarte bun, dar mai răruț pe vremea asta (cel puțin la mine...)!

Vezi toate comentariile (16)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking