Ingrediente
- Pentru gulas:
- 500 gr carne de vitel (pulpa am avut eu)
- 200-300 gr pulpa de porc
- 2 cepe rosii
- 3-4 graunti de usturoi
- 2 linguri ulei
- 1 lingura unt
- 1 ardei capia
- 2 morcovi
- 2 tije apio
- 3-4 rosii carnoase
- Sare si piper proaspat rasnit,
- 1 lingurita seminte de chimen,
- boia dulce si boia afumata,
- 1 lingurita cimbru uscat
- Frunze proaspete de patrunjel si de telina
- 1 lingura plina de pasta de tomate
- 1 lingura plina pasta de gogosari
- 500 ml vin rosu si 200-300 ml apa
- Pentru budinca de paine/cornuri:
- Paine sau cornuri simple, veche de 2-3 zile
- 2 oua
- 250-300 ml lapte
- Sare dupa gust, unt pentru uns vasul
- Pentru servit: ardei iute, smantana(optional)
Mod de preparare
Intr-o tigaie incapatoare se pun la incins uleiul si untul. Se toaca ceapa marunt si se caleste pana devine sticloasa. Peste ceapa calita se pun mirodeniile, respectiv: piperul proaspat rasnit, chimenul si boiaua. Se lasa pe foc 2-3 minute, pana condimentele isi lasa aromele. Ulterior se adauga usturoiul taiat marunt si ardeiul capia taiat feliute. Se caleste totul inca 2-3 minute.
In vasul slow cookerului Crock Pot se pune carnea spalata si taiata cuburi. Se adauga prajeala si restul ingredientelor. Adica: morcovul taiat cubulete, tijele de apio taiate feliute, rosiile taite cuburi, frunzele de patrunjel si de telina taiate marunt, sare si cimbru uscat, vinul (eu l-am incalzit in tigaia in care am facut prajeala), apa, pasta de gogosari si de tomate. Sper ca le-am enumerat pe toate… Se amesteca toate ingredientele cu o lingura de lemn pentru omogenizare. Se pune capacul, se seteaza pe functia high si timpul de 5 ore. Se poate pune aparatul sa mearga peste noapte, iar dimineata doar sa mai adaugati sare dupa gust…
Pentru budinca de paine: se unge cu unt un vas termorezistent. Se taie painea/cornurile in cubulete si se pun in vasul uns cu unt.
Intr-un bol se bat oule cu o furculita. Se adauga laptele si un praf de sare. Se adauga amestecul de lapte cu ou peste paine. Cu o lingura sau chiar cu degetele, apasati usor painea sa fie imbibata cu lichid. Mie personal imi place sa nu musteasca totul in lapte cu ou. Partea de deasupra imi place sa fie mai crocanta, motiv pentru care nu umplu vasul cu lichid… Se poate pune deasupra parmezan, branza chedar, brie sau o alta branza topitoare. Se da vasul la cuptorul incins la 170 grade C, pentru 20-30 minute, pana painea este aurie si lichidul este absorbit.
Se serveste o portie de budinca de paine cu o portie de gulas, smantana si ardei iute.
Sa va fie de folos!!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas de vitel la slow cooker Crock-Pot" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (25)
|