Hachis parmentier de post

Postat de Sylvia in Mancaruri de post
17 Noi 2014 | 17800 vizualizari
Hachis parmentier de post

Despre acest fel de mancare emblematic al bucatariei franceze v-am mai vorbit in reteta originala. Denumirea care poate parea ciudata este demontata foarte logic, Antoine Parmentier a fost bucatarul care l-a convins pentru prima data pe regele Ludovic XVI sa guste cartoful, despre care se credea ca este otravitor....facandu-i acest fel de mancare. Hachis este denimirea luata de la tehnica in care ingredientele sunt "hachès " tocate, maruntite, reteta originala fiind cu carne tocata in amestec cu ceapa/legume si acoperita cu un strat de piuré de cartofi. Mancarea a devenit celebra, este regasita in bucataria actuala in sute de reprezentari, in tot soiul de combinatii, eu am vrut sa imi aduc aportul si sa incerc sa fac o varianta de post cu baza vegetala.

Ingrediente

  • cartofi pentru piuré
  • ulei masline
  • patrunjel
  • lapte de cocos
  • faina de orez
  • fasole verde si galbena pastaie plata
  • sare de mare
  • piper
  • putina paprika
  • o lingura de sos de rosii
  • 1/2 ardei rosu
  • o ceapa mica alba
  • o jumatate catel usturoi

Mod de preparare

Reteta este extrem de simpla, se face o mancare de legume aromata si cremoasa care se pune ca baza intr-un vas ce poate merge in cuptor, se acopera cu un piuré de cartofi cremos si aerat si totul merge la cuptor pentru gratinat. 

Baza de legume se prepara simplu: pastaile de fasole ( galbena si verde am pus eu ca sa dau culoare ) se toaca fasii fine iar ceapa  si ardeiul rosu se toaca in brunoise ( cubulete mici). Intr-o tigaie neaderanta , de piatra folosesc eu, se pune o lingura ulei masline si se adauga ceapa si fasolea si se lasa sa se inmoaie la foc mic cu sare de mare , legumele se calesc nu se prajesc, tehnica de "suer " cum se numeste in franceza a legumelor,  de inmuiere are ca scop eliberarea sucurilor, zaharurilor naturale  si aromelor din legume si este  foarte des intalnita la multe preparate. Dupa ce fasolea si ceapa au fost aproape inmuiate la foc mic se adauga ardeiul cubulete  si usturoiul tocat fin si se mai lasa cateva minute amestecand cu grija. Se adauga apoi putina  paprika, piper  si supa de legume cat sa treaca peste legume  si se lasa sa clocoteasca pana cand legumele au fost fierte, apoi se adauga o lingura mare de sos de rosii si se mai da un clocot. Pentru onctuozitate se face un sos dintr-o lingurita de faina de orez ( crema de faina de orez integral am folosit eu ) si  putina apa, pe care o adaugam peste legume si mai lasam sa clocoteasca o jumatate  de minut. Acest sos va aduce onctuoritatea de care avem nevoie fara sa folosim unt sau smantana, faina de orez are alta textura decat cea de grau si da o alta ontuozitate sosului, merita testata si adoptata. Legumele se iau de pe foc si se adauga o mana de patrunjel verde tocat fin . 

Separat se face un piuré vegetal din cartofi : se fierb cartofii in coaja si se curata , se zdobesc fierbinti adaugand putin ulei de masline, putina apa in care au fiert si o lingura de lapte de cocos ca va inlocui cu brio smantana, va aduce onctuositate si va aera cartofii faca sa dea un gust de cocos daca este folosit in cantitatea mentionata. Piuréul se omogenizeaza bine cu un tel rotund pana devine aerat se condimenteaza cu sare si piper si se aromatizeaza dupa gust eu am adaugat patrunjel verde si aici ca sa am un gust congruent si fara prea multe arome sa simtim legumele . 

Intr-un vas termorezistent se pune o baza de legume de aproximativ 2 cm peste care se adauga un strat de piuré de cartofi, eu l-am pus cu un posh de patiserie ca sa il pot repartiza uniform si sa ii pastrez textura aerata. Se da timp de cateva minute la cuptor la 200 grade iar la final se gratineaza sub grill in cuptor, daca nu aveti  aceasta functie cresteti temperatura in cuptor pana obtineti o lejera colorare a stratului de piuré. 

Se serveste cald si este ominunatie de mancare de post , legume sunt aromate dar subtile, stratul de cartofi este pufos cu o pojghita crocanta, merita facut si testat in toate combinatiile posibile, cu ciuperci, cu legume verzi, cu ghiveci de legume, sper sa va fi tentat sa il incercati si va dorecs pofta buna la degustare ! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Hachis parmentier de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Retete similare

Fasole scazuta la cuptor cu ardei kapia copt

Postat de rocsi_1612

Fasole scazuta la cuptor cu ardei kapia copt

Intai de toate, spalam fasolea, pe care o alegem inainte, o punem la inmuiat in apa clocotita pentru 3-4 ore. In acest timp, schimbam o data apa, dar punem tot clocotita. Intr-o oala punem apa,...

Citeste continuarea

Tarta floare cu ciuperci

Postat de Irina

Tarta floare cu ciuperci

Am scos aluatul din congelator si l-am lasat la dezghetat peste zi. Am curatat si spalat ceapa si ciupercile, dupa care le-am tocat marunt. Intr-o tigaie incinsa am turnat putin ulei si am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.11.2014, 10:42
foarte gustos
la 17.11.2014, 10:45
la 17.11.2014, 10:51
bun bun
la 17.11.2014, 10:56
Mi-am scalcit limba...
la 17.11.2014, 11:03
o reteta super buna!!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking