Hribi uscati si conservati

Postat de simona72 in Conserve
6 Sep 2016 | 8396 vizualizari
Hribi uscati si conservati

Iubesc ciupercile, ador sa ma plimb si sa bat padurile la pas. Mirosul ciupercilor din padure, padurea in sine imi da o stare de liniste si de cele mai multe ori nu ne dam seama de bogatia care ne-o ofera. In toamna asta m-am hotarat sa experimentez cateva retete noi de conservare a hribilor. Pentru asta am ales doar ciuperci tinere si frumoase, care nu aveau urme ca ar fi fost atinse de viermi. Daca totusi sunteti suspiciosi atunci cel mai bine le evitati, va puneti pofta in cui :))) si mancati doar din cele cumparate din magazine. Din toate cautarile mele internautice am ales trei variante de a conserva hribii: uscati la temperatura joasa, apoi pusi in borcan cu ulei de masline si mirodenii, uscati si pastrati in borcane cu capac ermetic si ultima uscati si macinati. 

Ingrediente

Hribi proaspeti

  • Ulei de masline
  • Boabe de piper
  • Usturoi
  • Ardei iuti uscati

Mod de preparare

Reteta este cat se poate de simpla. Dupa ce ati cules ciupercile din padure, va opriti in bucatarie. Algeti o pensula cu par si curatati ciupercile de praf si resturi de pamant.

Va repet ceea ce am spus in introducere: se aleg hribii cei mai tineri si fara urme de viermi. Pentru cei care mergeti pentru prima oara in padure e bine de stiut ca trebuie sa aveti un cos si un cutit asupra voastra. Cand gasiti un exemplar frumos ii taiati codita, partea murdara de pamant si-l puneti cat mai curat in cos…in felul acesta sunt mai usor de curatat si spalat. E important sa nu tineti ciupercile mult in apa, in felul acesta reduceti timpul de uscare a ciupercilor in cuptor…

Dupa ce ati curatat ciupercile, le clatiti usor prin apa si le lasati la uscat pe un prosop de bucatarie. Cu un cutit bine ascutit le taiati in felii subtiri. Le asezati in tavile mari(eu am doua) ale aragazului in care ati pus hartie de copt. Inghesuiti ciupercile in tava, se vor strange si isi vor micsora marimea. Le dati la cuptorul cu ventilatie incins la 100 grade.

Pentru ciupercile conservate in borcan cu capac ermetic si/sau macinate, lasati hribii in cuptor aproximativ 2 ore, pana devin bine uscati, la atingere se aseamana cu hartia. Depinde si  cat de subtiri ati taiat ciupercile…Cand sunt suficient de uscate le desprindeti de pe hartia de copt(au tendinta sa se lipeasca), le puneti pe o tava si le lasati sa se raceasca o zi. O parte din ele le-am macinat intr-un blender pana au devenit un praf. Produsul rezultat l-am pus intr-un borcanel cu capac etans(se foloseste la aromatizarea mancarurilor). Restul feliilor de hribi uscati le-am pus pur si simplu intr-un borcan mare cu capac etans.

Restul de hribi le-am uscat o ora si 30 minute, nu au iesit la fel de uscati ca si restul, la atingere sunt usor moi, nu se sfarama daca-i zdrobiti intre degete, daaaar tot uscati sunt…Pe astia i-am indesat in borcanele mici, am turnat peste ei ulei de masline, 1-2 graunti de usturoi, boabe de piper si cate un ardei mic, iute si uscat. Se pune capac peste borcane se pun intr-o craticioara in care am pus un prosop de bucatarie, se adauga apa, se pun borcanelele si se dustulesc la foc mic 20-30 minute din momentul fierberii. Se lasa sa se raceasca treptat apoi se depoziteaza in camara.

 

Cam asta e povestea hribilor din acest an! Totul tine de placere si pasiune…

Daca ti-a placut reteta noastra "Hribi uscati si conservati" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Retete similare

Sos pentru paste la borcan

Postat de simona72

Sos pentru paste la borcan

Ca sa-mi fac o idee cam ce contine un astfel de sos, am luat borcanul de paste din camara si m-am uitat pe eticheta lui. Atunci am ajuns la concluzia ca vreau sa fac doua feluri de sosuri: unul cu...

Citeste continuarea

Gem de prune (1)

Postat de RODIMUR

Gem de prune (1)

Se aleg prune mari, coapte și fără defecte. Se curăță de codițe și frunze, se spală, se desfac în jumătăți și se scot sâmburii. Se dau prunele prin mașina de tocat,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.09.2016, 10:08
Ma înscriu la un borcan, dacă ai de dat...
la 06.09.2016, 10:11
Cu drag Cori!
la 06.09.2016, 10:14
la 06.09.2016, 10:16
Ce buni trebuie sa fie!
la 06.09.2016, 10:30
cred ca sunt foarte bune

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking