Lichiu cu smantana si pere

Postat de RuxyRux in Dulciuri
27 Oct 2016 | 4049 vizualizari
Lichiu cu smantana si pere

Visez adesea ca ma intorc in casa bunicii mele dragi, o vad aievea crosetand macrameuri cu ochelarii pe nas, cu cartea sfanta in fata, pare atat de buna si de blanda si ma intampina cu un zambet blajin....intr-o clipa imi inunda simturile dinspre bucatarie un miros dulce, de  bun , delicios, cum numai din mainile ei ar putea sa iasa si nu poate  fi altceva decat lichiu, lichisor sau hencles cum i se spune in Ardeal, una din prajiturile care mi-au marcat si incantat copilaria. Din pacate nu am reteta ei si-am incercat de nenumarate ori sa o gasesc....insa cred ca oricat mi-as dori , singura care s-ar apropia de adevar ar fi cea din amintirile mele, un blat fin, subtire, o crema de smantana dulce si pere moi parfumate de toamna...incredibil desert. Dedic aceasta reteta tuturor celor ce-si iubesc bunicile si le pastreaza pentru totdeauna in suflet!

Ingrediente

  • 675 gr. faina
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri pline de smantana
  • 200 ml lapte dulce
  • 6 linguri lapte condensat( jumatate de cutie de 300 ml)
  • 1 plic si jumatate de drojdie
  • vanilie
  • un praf de sare
  • 100 gr. unt

Crema:

  • 10 linguri pline smantana grasa( la temperatura camerei)
  • 6 linguri lapte condensat
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri gris
  • vanilie
  • 5 pere sau 6 de toamna moi zemoase.
  • 1 ou mare batut pentru glazura

Mod de preparare

Din aceasta cantitate eu am facut o tava( tava mare de cuptor, atipica), voi puteti imparti blatul in doua bucati si sa intindeti aluatul subtire la dimensiunea tavii pe care doriti sa o folositi.

Am cernut faina, am pus drojdia in mijloc, galbenusurile pe margine si praful de sare.

Intr-un ibric larg am pus laptele, in el am topit untul, am pus smantana si laptele condensat, apoi vanilia. Lichidul trebuie sa fie cald nu fierbinte.

Turnam compozitia lichida si framantam aluatul timp de zece minute, apoi il acoperim si-l lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul.

Am tapetat tava de cuptor cu foaie de copt.

Aluatul l-am intins cat am putut de mult la dimensiunea tavii ( pe o foaie pergament)si l-am asezat in tava.

Compozitia se prepara usor amestecand ingredientele. Am intins  umplutura pe foaia de aluat si am pus deasupra perele feliate. Cu o pensula glazuram peste tot cu un ou bine batut.

Am copt lichiul la 170 grade pana s-a rumenit...aveti grija si nu-l lasati prea mult deoarece daca se arde se poate intari baza.

Daca va place scortisoara in combinatie cu perele puneti deasupra inainte de cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichiu cu smantana si pere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (30)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Briose cu ciocolata si zmeura

Postat de panacris

Briose cu ciocolata si zmeura

Untul se topește împreună cu bucățile de ciocolată, într-un vas cu fundul gros. Se transferă amestecul ciocolatos răcit, în vas-ul mixer-ului, se adaugă ouăle și se...

Citeste continuarea

Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Postat de Sim0naWorld

Cozonac fara framantare sau cu framantare redusa

Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

Comentarii

la 27.10.2016, 21:36
Ce miros frumos trebuie sa fi fost in bucatarie
la 27.10.2016, 21:36
bun bun
la 27.10.2016, 21:37
Lau , miros de cozonac! Multumesc!
la 27.10.2016, 21:37
Multumesc Motanas!
la 27.10.2016, 21:59
Nu stiu cum faci dar mereu ma ispitesti cu ceva bun buuuun

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking