Peștele se eviscerează, fără a se îndepărta solzii, se spală, se ține 2-3 ore în apă pentru a ieși tot sângele după care se sărează în exces.
Se păstrează la sare circa o săptămână.
După acest timp se desărează în apă, circa 24 ore și se pune la zvântat la aer.
Peștele odată uscat se poate folosi la malasolcă:
- Se curăță cartofii (sau se pot lăsa în coajă - depinde de preferințe), la fel și cele 3 cepe micuțe.
- Se pun la fiert în apă cu puțin ulei de floarea soarelui.
- După ce cartofii sunt aproape gata, se adaugă peștele și se fierb împreună la foc mic.
În acest timp se pregătește mujdeiul de usturoi:
- se decojesc cățeii de usturoi și se pisează cu ajutorul ustensilei pentru mujdei - în lipsa acesteia, usturoiul se poate da la răzătoare;
- peste usturoiul pisat se pune circa 1/2 lgț sare mare și se bate bine până devine o pastă legată;
- se adaugă uleiul, puțin câte puțin;
- la final se adaugă oțetul și eventual cateva linguri de apă minerală pentru a-l mai dizolva puțin și a-l face mai „pufos”.
După ce au fiert cartofii și peștele, se scot pe un platou, se presară pătrunjel, mărar sau leuștean și se servesc cu mujdei de usturoi.
Poftă bună!