Mamaliga cremoasa cu ciuperci si parmezan

Postat de Cristi_Roman in Mancaruri de legume
11 Sep 2012 | 5223 vizualizari
Mamaliga cremoasa cu ciuperci si parmezan

Sincer sa fiu uneori cand aud ca mancarea fara carne nu are gust si nu e satioasa nu pot fi de acord. Sigur ca imi plac mancarurile cu carne, si mai sigur e ca, oricum, in ultimii ani, cred ca am redus considerabil aportul de carne pura in dieta mea. Sau poate ca am marit volumul de produse noncarnivore, nu stiu. Adevarul e undeva ascuns in aceasta infinita (din fericire) lume gastronomica.

Ingrediente

  • 150 grame malai;
  • 150 ml lapte;
  • 300/400 grame ciuperci cat mai diferite (eu am avut doar doua tipuri, as fi vrut macar trei);
  • vin rosu (cam 200 spre 300 ml);
  • putina smantana lichida;
  • parmezan;
  • sare, piper.

Mod de preparare

Am pus malaiul la fiert in apa – si mai departe nu mai am ce sa zic la partea asta ca toata lumea stie cum se face mamaliga. Eu insa am pus in plus si cam 150 ml de lapte, dar si parmezan fin ras (cam doua-trei linguri) pentru a obtine in final o mamaliga cremoasa – asta am vrut, deci in orice caz numai mamaliga groasa nu.

Am taiat ciupercile – cele mai mari in patru cele mici pe jumatate – apoi le-am pus in tigaie, la sotat, in putin ulei de masline. Dupa cateva minute, cand au inceput sa se mai inmoaie am turnat si vreo 50 ml de vin de gatit Porto, plus alt vin rosu pe care il aveam in casa. Sare si piper obisnuit, pentru gust plus, pe final, cam doua linguri de smantana lichida de gatit.

Sincer, mie sosul final de ciuperci mi-a iesit excelent la gust, insa insuficient ca si cantitate lichida – asa ca pe voi va sfatuiesc sa puneti din generozitate vin (mai degraba rosu deci, dar nu sec, ci un pic mai dulce).

La final prima oara in farfuria de servit a mers mamaliga cremoasa, pe deasupra doua polonice din ciupercile cu sosul de rigoare si la final, cu generozitate, fasii de parmezan. Sigur ca la vreo doua ore dupa ce-am mancat mi-am dat seama ca puteam asezona parmezanul ala cu un ulei de masline infuzat pe care il am in casa, dar data viitoare asta.

Mancarea este foarte satioasa, extrem de gustoasa – nu veti simti deloc nevoia de carne – zic asta pentru carnivori – si, dupa cum vedeti, simpla si rustica pana in maduva oaselor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mamaliga cremoasa cu ciuperci si parmezan" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (22)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Chiftele de soia cu legume

Postat de retetele_tinei

Chiftele de soia cu legume

Soia se pune intr-un bol. Apa se pune la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca, se pune peste soia. Se lasa soia sa se umfle si sa se raceasca. Dupa care se stoarce bine de apa. Peste soia se rad...

Citeste continuarea

Tigaie cu rosii, cartofi si oua

Postat de madi_marin

Tigaie cu rosii, cartofi si oua

Se curăţă cartofii, se spală, se şterg şi se taie cubuleţe. Se stropesc cu ulei şi se presară cu sare şi piper. Se pun într-un singur strat pe o tavă tapetată cu hârtie de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.09.2012, 07:42
bun, bun, buuun
la 11.09.2012, 07:45
Savuros!
la 11.09.2012, 08:35
bun bun
la 11.09.2012, 09:11
super
la 11.09.2012, 09:12
ce ciudat suna "mamaliga cremoasa" ))

Vezi toate comentariile (22)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking