Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post

Postat de Mihaela11_jo in Mancaruri de post
19 Mar 2011 | 14465 vizualizari
Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post

“Fool”( sau “foul”) este considerata mancarea nationala a Egiptului; se consuma la micul dejun sau cina. De asemenea se prepara in toate tarile arabe, cu unele variatii ale ingredientelor de baza. Ingredientul de baza este bobul de gradina ( Vicia faba,Fava bean) si este o fasole lata specifica Nordului Africii si Asiei de Sud-Est.Acum se cultiva si in multe alte regiuni de pe glob. In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) . Se consuma atat sub forma de pasta , dar si la prepararea altui fel de mancare specific arab:”falafel”. Mancarea cunoscuta sub numele de “fool medames” este o alta varianta care se mananca in mod caracteristic la micul dejun cu ceapa.

Ingrediente

  • 2 cani de boabe uscate de bob  
  • 2-3 catei de usturoi( sau chiar mai mult usturoi ,dupa gust)  
  • sucul de la ½ lamaie( sau dupa gust)  
  • sare dupa gust  
  • ulei de masline  
  • 1/2 lingurita de chimin( optional)  
  • patrunjel  verde(optional)  
  • 2 linguri pasta de susan "tahini"(optional)  
  • o rosie(optional)  
  • muraturi pentru decor: castraveciori,ridichi albe

Mod de preparare

Boabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa.

Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata.

Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si jumatate-2 ore).

Se strecoara boabele, pastrand putin din apa in care au fiert.

Usturoiul se taie marunt si se zdrobeste intr-un mojar cu putina sare ; se adauga pe rand boabele fierte si se zdrobesc .

Se pastreaza cateva boabe intregi pentru decor.

Se adauga sucul de lamaie si se potriveste de sare.

Daca ni se pare prea consistenta pasta se mai adauga putin din apa in care au fiert boabele.

Se pune pasta intr-o farfurie, se decoreaza dupa gust cu boabele pastrate intregi, ridichi albe murate, castraveciori murati, frunza de patrunjel si se toarna foarte “generous” ulei de masline virgin.

Se consuma in mod specific dintr-o farfurie comuna cu lipie araba.

In functie de regiune se mai poate adauga la aceasta pasta chimin, pasta de susan, rosie taiata foarte marunt.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (38)
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Reteta de rulouri de vinete vegetariene, umplute cu nuca si verdeata

Postat de Ksenya

Reteta de rulouri de vinete vegetariene, umplute cu nuca si verdeata

Iata cum se prepara Reteta de rulouri de vinete vegetariene, umplute cu nuca si verdeata Umplutura: Am tras miezul de nuca la tigaie pana s-a rumenit putin, cam  2-3 minute dupa care le...

Citeste continuarea

Sarmale de post in frunze de stevie

Postat de Bucataras

Sarmale de post in frunze de stevie

Amesteca cimbrul, sumacul, curcuma, scortisoara, sarea si piperul intr-un bol; Incinge uleiul de masline intr-o tigaie si soteaza ceapa si morcovii; Adauga condimentele si amesteca bine;...

Citeste continuarea

Comentarii

la 20.03.2011, 09:19
Cred ca-i si bun , dar prezentarea si pozeleee ******************************
la 20.03.2011, 09:21
foarte bine prezentat..si cred ca e si buna...
la 20.03.2011, 09:44
place prezentarea
la 20.03.2011, 10:35
la 20.03.2011, 10:41
stii ca aici n-am vazut niciodata fava bean>super bun arata...de m-as vedea la masa

Vezi toate comentariile (38)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking