Mucenici moldovenesti

Postat de Sim0naWorld in Dulciuri
9 Mar 2013 | 4962 vizualizari
Mucenici moldovenesti

Pana anul asta n-am facut niciodata mucenici moldovenesti... pe care de altfel i-am descoperit acum vreo 10 ani, cand mi-a adus vecina Maricica de origine din Vatra Dornei :) Dar cum vecina s-a cam mutat inapoi la Moldova, iar pe barbatul meu l-a luat pofta tocmai aseara tarziu, azi dimineata, la prima ora m-am apucat de treaba. M-am uitat pe ici, pe colo, si-am vazut ca se foloseste aluat de cozonac, si cum fiecare are o reteta de suflet, asa si eu am reteta mamei, cu care nu dau niciodata gres. Restul, am improvizat, si au iesit absolut deliciosi!!! Si uite asa barbatul meu a sarbatorit Sfintii Mucenici cu vin rosu (sper totusi sa nu fie 40 de pahare :P) si mucenici moldovenesti!

Ingrediente

  • 1 kg faina alba de grau
  • 4 oua de gaina mai micute
  • 250 g zahar
  • 500 ml lapte dulce de vaca
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la o portocala
  • 150-200 ml ulei
  • 1 galbenus de ou
  • 3 linguri lapte dulce
  • 1 plic zahar vanilat
  • Sirop:
  • 350 g zahar
  • 500 ml apa
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 2 esente vanilie
  • Ptr. uns:
  • 3 linguri miere calduta
  • nuca macinata
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

Mai intai, avem grija ca toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Laptele impreuna cu zaharul, sarea si coaja rasa de portocala le-am pus pe foc, amestecand din cand in cand pana zaharul s-a topit. Am lasat amestecul sa se racoreasca.

Faina am cernut-o cel putin odata.

Drojdia am dizolvat-o in putin lapte caldut, am pus un praf de faina, si am lasat maia sa creasca, la loc caldut cca 10 minute.

Am pus drojdia calduta in mijlocul fainii, amestecand cu o lingura de lemn, am adaugat laptele, ouale pe rand, iar la final am inceput sa incorporez uleiul caldut, framantand bine-bine cca 20 minute.

Am acoperit aluatul cu o folie alimentara si cu un prosop de bucatarie, si am lasat intr-un loc caldut, la crescut cca 1 ora, cand aluatul si-a dublat volumul.

Pe planseta unsa cu ulei am format macinicii, facand soluri pe care le-am rasucit, rezultand cifra 8. Am pus colaceii in tavi tapetate cu hartie de copt si unse cu ulei, lasat spatiu intre ele ptr a nu se lipi la copt. Am lasat la crescut 30 minute, apoi am uns colaceii cu amestecul de galbenus, lapte si zahar vanilat.

Am dat tavile, pe rand, la copt, in cuptorul preincalzit, pentru cca 20 minute, la foc potrivit.

Cat colaceii au stat la copt, am pregatit siropul, fierband apa si zaharul cca 5 minute de la primul clocot. Am oprit focul, iar cand amestecul s-a linistit am adaugat esenta de vanilie (mergea si un pic de rom).

Mierea am pus-o la incalzit pe baie de abur.

Cand colacii s-au copt, i-am lasat putin sa se racoreasca, apoi i-am trecut prin siropul caldut, i-am uns cu mierea calduta, i-am trecut prin nuca macinata si i-am pudrat cu putina scortisoara.

Am asezat frumos colaceii intr-o tava, si am turnat usor siropul ramas. Am lasat cca 1 ora sa-si traga siropul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (23)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mucenici umpluti de post

Postat de rocsi_1612

Desert mucenici umpluti de post

Aluatul: Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, zaharul, drojdia, amestecati cu o lingura. Bautura de migdale, calduta, o turnati treptat, framantati pana aluatul devine omogen....

Citeste continuarea

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Postat de Constelatialeu

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Aluat : In vasul robotului cernem faina, adaugam sarea si zaharul si amestecam. Intr-un castronel sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura zahar si o lingura faina si diluam cu suc fanta caldut, lasam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 09.03.2013, 17:57
euuuuuuuu am pus mana primaaaaaa
la 09.03.2013, 17:58
uraaaaaaaaa! i-am luat pe amandoi )
la 09.03.2013, 17:59
Buni, buni. Ca o prajitura.
la 09.03.2013, 18:00
minunat arata. Eu nu am mancat niciodata mucenici, dar exact ca mucenicii facem noi impletituri din aluat de cozonac cu nuca si miere, gustul e la fel
la 09.03.2013, 18:00

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking