Mucenici/ Sfintisori moldovenesti

Postat de Retete_din_suflet in Prajituri
19 Feb 2013 | 5775 vizualizari
Mucenici/ Sfintisori moldovenesti

Acus trecem in luna Martie si se apropie sarbatoarea celor 40 de Sfinti! Am zis sa public din timp o reteta de mucenici. :D

Ingrediente

  • 500 g faina,
  • 2 oua,
  • 150 ml lapte caldut,
  • 1 plic de zahar vanilat,
  • 25 g drojdie proaspata + 1lingurita de zahar,
  • 2 lg zahar,
  • 1 lg coaja de portocala,
  • 3 lg de ulei,
  • un praf de sare.
  • Sirop:
  • 1 ceasca zahar,
  • 4 lg miere,
  • 2 cesti apa,
  • 200-250 g nuca macinata.

Mod de preparare

Aluat:

Punem drojdia, 1 lingurita de zahar si 2 lingurite de lapte caldut intr-un bol si o dizolvam. Adaugam 4 lingurite de faina si omogenizam, sa iasa ca o smantana groasa. Se pune la loc cald sa isi dubleze volumul.

Batem ouale cu zahar, coaja de portocala si laptele caldut.Punem faina intr-un bol mare, unde urmeaza sa framantam. Facem o gropita in mijloc si adaugam drojdia crecuta si amestecul de oua cu lapte Amestecam cu o lingura pana prinde consitenta. Se incepe sa se framante cu mana pana se incorporeaza faina. Trebuie sa iasa un aluat usor de modelat si sa nu se prinda de maini. Se mai poate adauga 1-2 linguri de faina sau de lapte.

Se pune si uleiul treptat si se framanta bine inca 15min. Cand e bine framantat, aluatul  este moale si elastic. Cand apesi cu degetul pe el se va modela usor. Il punem la loc caldut, il acoperim cu 2-3 prosoape si il lasam sa isi dubleze volumul. cam 45 minute.

Dupa ce a crescut, formati mucenicii.

Luam o bucatica de aluat si o intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei. Sa nu fie prea subtire cat un deget asa. O rulam in forma de 8. De asemenea, puteti impleti doua astefl de fasii si dupa care faceti 8.

Deschidem cuptorul la foc potrivit, 180ºC. Punem mucenicii in tava, tapetata cu hartie de copt si ii lasam la crescut 10 minute.

Facem un sirop pentru uns din 3-4 lg zahar si 100 ml apa. Ii pensulam usor si ii bagam la cuptor pt 20min-180ºC pana se rumenesc frumos.

Intre timp facem siropul: Punem 2 cesti de apa+1ceasca zahar+4 lg miere pe foc pana cand prinde consistenta. Puteti adauga si putin rom.

Cand s-au mai racit mucenicii bagatii in sirop, intoarcetii de 2-3 ori si asezatii intr-o tava si presarati nuca macinata. Daca ii doriti mai insiropati, eu una...nici nu se pune problema....ii ador cu mult sirop, turnati siropul ramas peste ei dupa nuca macinata.

O bunatate, nu alta! Au fost prima mea reusita cu un aluat dospit! de atunci folosesc aluatul in diferite retete! :D

Reteta este inspirata din doua locuri: de la mama soacra si de la Laura Sava.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici/ Sfintisori moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (8)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Postat de Ina

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua...

Citeste continuarea

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Postat de RODIMUR

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.02.2013, 10:38
oooo, de cand am pofta de mucenici
arata bine tare!
la 19.02.2013, 11:10
Super. Ai facut chiar 40?
la 19.02.2013, 11:41
mie-mi place ce-ai facut tu, dar avatarul imi place si mai mult )
la 19.02.2013, 12:51
Imi plac foarte foarte mult mucenicii
la 19.02.2013, 15:20

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking